Binance is een cryptocurrency exchange, of eigenlijk een handelsbeurs voor cryptocurrencies in goed Nederlands. Op moment van schrijven is Binance, als je puur kijkt naar handelsvolume, de grootste handelsbeurs voor cryptocurrencies van de wereld.
Het bedrijf is in 2017 opgericht door Changpeng Zhao die daarvoor werkzaam was bij Blockchain.info, een oudere cryptobeurs die inmiddels is ingehaald door Zhao’s bedrijf. Binance had in 2018 al een marktkapitalisatie van $1,3 miljard. Het was in eerste instantie een Chinees bedrijf, maar staat nadat de Chinese overheid strengere wetgeving over cryptocurrencies doorvoerde nu geregistreerd in de Kaaimaneilanden. Het is erg laagdrempelig en geschikt voor zowel ervaren handelaren als beginnelingen.
Binance biedt meer dan 300 verschillende currencies om in te handelen. Behalve het wisselen van cryptovaluta kun je er ook terecht voor leningen en kun je geld wegzetten om rente te incasseren. Vergeleken met andere cryptobeurzen vragen ze ook een relatief lage omwisselcommissie (0,10%).
Ook hebben ze twee eigen crytpocurrencies ontwikkeld, te weten: Binance Coin (BNB) en Binance Smart Chain (BSC) die in september 2020 werden gelanceerd. In 2021 was BNB de cryptocurrency met de op twee na hoogste beurswaarde (na Bitcoin en Ethereum). Er zijn dus zeker een hoop voordelen te noemen. Meer over deze exchange lees je in onze Binance review.
Levenslang 20% korting op de handelskosten
Toch is niet alles rozengeur en maneschijn. We benoemen 4 nadelen voor je en waarom je een Binance alternatief kan overwegen.
Binance is ongereguleerd
Omdat Bitcoin en de handel daarin nog geen 13 jaar oud is, zijn er qua regulering en wetgeving nog een hoop onduidelijkheden. Er zijn meerdere landen die scherper toezicht zijn gaan houden op cryptocurrencies en dus ook op cryptobeurzen.
Niet voor niets is Binance binnen 4 jaar tijd meerdere keren verhuisd.
Op dit moment wordt de exchange onderzocht door het United States Department of Justice vanwege vermeende witwaspraktijken en belastingontduiking. Hierdoor is er zelfs een aparte website opgericht voor Amerikaanse klanten: Binance.us. In juni 2021 werd de cryptobeurs door de Britse Financial Conduct Authority bevolen alle activiteiten in het VK te staken. Doordat de beurs ongereguleerd is, is deze ook vatbaar voor criminele activiteiten. Zo werd de beurs op 7 mei 2019 gehackt, waarbij 7000 bitcoins werden buitgemaakt uit een hot-wallet.
Gelukkig had Binance hierop geanticipeerd door een Secure Asset Fund op te richten, waaruit de getroffen partijen vergoed konden worden.
Je kunt tijdelijk geen stortingen meer uitvoeren met iDEAL
Binance heeft onlangs bekend gemaakt dat het tijdelijk de samenwerking met iDEAL stopt. Het is niet duidelijk wat de reden hierachter is. Naar alle waarschijnlijkheid heeft dit te maken met het feit dat de cryptobeurs niet geregistreerd staat bij de Nederlandse Bank. Nederlandse handelaren kunnen nog wel hun euro’s storten met SEPA-transacties en andere betaalkaarten. Als je wel gebruik wilt blijven maken van iDEAL kun je beter naar de Bitvavo exchange gaan. Dit is een Nederlandse cryptobeurs die net als Binance zeer lage handelskosten heeft en wel officieel geregistreerd staat bij De Nederlandsche Bank.
Shitcoins
Er gaan op Binance veel ‘shitcoins’ rond. Dit zijn cryptocurrencies die vrijwel geen nominale waarde of duidelijk doel hebben. Ze zijn te vergelijken met wat bij traditionele brokers wel bekend staat als ‘penny stocks’. Iedereen die The Wolf of Wall Street heeft gezien en weet wie Jordan Belfort is, heeft wel een idee wat daarmee bedoeld wordt.
Shitcoins zijn makkelijk te herkennen omdat ze altijd hetzelfde patroon volgen. Hun prijs blijft in het begin vrij constant. Dan schiet de prijs ineens in korte tijd omhoog doordat investeerders inspringen. Daarna dumpen ze al hun coins om op korte termijn winst te maken. Het is vrij makkelijk om op deze manier opgelicht te worden. Er zijn wel manieren om dit voor te zijn. Zo zou een nieuwe, gezonde coin minimaal 200 tot 300 aandeelhouders moeten hebben. Bij minder is het het risico niet waard. Check ook de liquidity pool en verzeker je ervan dat deze een waarde heeft van $30.000 of meer.
Binance heeft een slecht supportsysteem
Binance is zowel telefonisch als via een chatbox niet bereikbaar en biedt daarnaast geen ondersteuning in het Nederlands. Ook is het zo dat wanneer je je account aanmaakt er gevraagd wordt om klantenverificatie. Dit is een proces dat erg lang kan duren. Er zijn berichten van klanten die soms wel een week moesten wachten voor hun account geverifieerd werd en gebruikt kon worden. Ook zijn er klachten over vertragingen wanneer je geld op wilt nemen. Daarnaast zijn er veel eerste gebruikers die klagen over de onoverzichtelijkheid van de app.
Kortom, ook de grootste exchange ter wereld heeft een aantal nadelen. Is dat voor jou reden genoeg om over te stappen naar een andere exchange? Die keuze laten we aan jou.