Litebit Review (2023)

Tussen de verschillende brokers waar je uit kunt kiezen in de wereld van de cryptocurrency, kunnen soms best wat verschillen zitten. Een veelvoorkomend verschil zijn brokers die een gratis online wallet aanbieden en brokers die dit niet doen. Bij brokers die geen wallet aanbieden moet je hier zelf voor zorgen. Het zelf opzetten van een wallet is niet moeilijk, maar als de broker er een aanbiedt, is dat best prettig voor de beginnende handelaar.

Litebit is een Nederlandse broker die beide mogelijkheden aanbiedt. Litebit heeft een groot aanbod aan cryptocurrency en biedt voor de meeste van deze cryptocurrency een gratis online wallet aan die gekoppeld is aan je account. Naast de wallet van Litebit kun je per transactie er ook voor kiezen om de cryptocurrency over te laten maken naar je eigen wallet. Hierdoor is Litebit de ideale site voor beginnende en ervaren investeerders. In deze Litebit review bekijken wij het gehele platform en bespreken wij onze ervaring.

Algemene indruk van Litebit

Litebit BrokerLitebit bestaat al sinds 2013 en is gevestigd in Rotterdam. De broker is in de loop van de jaren uitgegroeid tot de grootste broker in Europa. Ze hebben bijna 900 000 klanten verspreid door heel Europa. Doordat ze een grote broker zijn kunnen ze veel verschillende cryptocurrency aanbieden tegen een aantrekkelijke prijs. Litebit was de eerste broker die meerdere verschillende cryptovaluta aanbood inclusief een wallet.

Ontvang 20 euro gratis bij de goedkoopste broker van NL

Ontvang 20 euro gratis bij de goedkoopste broker van NL

Ontvang vandaag 20 euro gratis starttegoed bij Bitvavo.
Activeer korting
Verloopt nooit

Litebit heeft een overzichtelijke website die volledig in het Nederlands is. Alles staat duidelijk omschreven en is dus zeker geschikt voor beginnende gebruikers. Laat je als beginner niet afschrikken door de keuze tussen een eigen wallet of een wallet van Litebit. Je ontvangt namelijk van deze broker je eigen unieke wallet.

Mocht je toch tegen een probleem aanlopen, kan kun je eenvoudig contact opnemen. Dit kan via de telefoon (op de website zie je of ze bereikbaar zijn), de live chat of via social media. Uiteraard vind je op de site ook een pagina met veelgestelde vragen die je zeker op weg helpen. Lees de Litebit review snel verder voor meer informatie over het platform.

Samenvatting review

Litebit behoort tot de grootste brokers van Europa en maakt het voor iedereen eenvoudig om te investeren in cryptovaluta. Je kan eenvoudig betalen met iDEAL, creditcard en Bancontact en je hoeft je geen zorgen te maken over de technische aspecten.

Het platform komt met een app, ingebouwde wallets, telefonische ondersteuning en Litebit is geregistreerd bij De Nederlandsche Bank.

Houd er echter wel rekening mee dat je hoge kosten betaalt in vergelijking met sommige andere concurrenten. De kosten kan je op onze real-time website vergelijken.

Daarnaast is Litebit al drie keer gehackt sinds de oprichting van dit bedrijf, waarbij succesvol persoonsgegevens gestolen zijn.

Kortom, Litebit is al sinds 2013 betrouwbare broker voor het aankopen en verkopen van crypto. Op langer termijn of na veel handelen kunnen de kosten echter een flinke hap uit je rendement nemen. Ook is het maar de vraag of ze niet voor de vierde keer slachtoffer worden van een hack.

In 2023 besluit Litebit te stoppen met alle handelsactiviteiten, dit na forse verliezen en het niet kunnen vinden van een koper. Bitvavo is gekozen als go-to partij, maar het is technisch gezien geen overname. 

Aanbod50+ munten.
Kosten~2%, + spread + € 0,42 iDEAL kosten (vergelijk hier Bitcoin prijzen).
BetaalmethodeniDEAL, Bancontact, creditcard en bankoverschrijving.
Built-in walletsJa, voor iedere munt beschikbaar.
ActiesNee.
AccountJa, verplicht.
KlantenserviceTijdens kantooruren.
Telefoonnummer+31 010 310 41 75
E-mailadreslitebit@litebit.zendesk.com

Litebit voor- en nadelen

VoordelenNadelen
 Ruim 800.000 klanten Hoge kosten, hoge spread en administratiekosten.
 Ruim aanbod + built-in wallets Extra transactiekosten (voor bijvoorbeeld iDEAL).
Registratie Nederlandsche Bank 3 succesvolle Litebit hacks.
  Slechte Litebit reviews vanwege hoge tarieven.

Litebit alternatief

Per transactie wordt bij Litebit handelskosten in rekening gebracht (net als bij iedere andere broker). Deze kosten bedragen op dit moment zo’n 2%. Dit betekent dat je na aan- of verkoop direct 2% verlies lijdt. Een goedkoper Litebit alternatief is de Bitvavo broker. Hier betaal je maximaal 0.25% aan handelskosten en betaal je als welkomstbonus over de eerste € 1.000 geen fee.

Ontvang 20 euro gratis bij de goedkoopste broker van NL

Ontvang 20 euro gratis bij de goedkoopste broker van NL

Ontvang vandaag 20 euro gratis starttegoed bij Bitvavo.
Activeer korting
Verloopt nooit

Rekenvoorbeeld: je schaft € 100 aan Ripple aan bij beide partijen. Bij Litebit ontvang je € 97,58 aan XRP-tokens (2% fee + € 0,42 iDEAL-kosten), terwijl je bij Bitvavo € 99,75 aan XRP ontvangt. Met de welkomstbonus ontvang je nu zelfs de volledige € 100. Het assortiment van beide partijen is nagenoeg gelijk. Lees hier meer over Bitvavo.

Het aanbod van Litebit

Litebit biedt op dit moment meer dan 50 verschillende cryptocurrency aan in hun portfolio (bekijk hier het actuele assortiment). Naast de bekende digitale munten zoals Bitcoin, Ethereum en Ripple heb je dus ook de keuze uit veel verschillende andere altcoins.

Wanneer je graag gebruik wilt maken van self hosted wallets, moet je er rekening mee houden dat Litebit niet voor iedere cryptovaluta een wallet aanbiedt. Voor sommige altcoins moet je dus wel een eigen wallet hebben. Op de site vind je een duidelijk lijstje en ook staat het bij elke crypto aangegeven.

Het aanbod van Litebit is in 2021 niet heel erg uitgebreid meer als je het vergelijkt met enkele concurrenten. Er zijn een hoop munten verwijderd van het platform door de registratie bij DNB.

Litebit website

Cryptocurrency kopen bij Litebit

Cryptocurrency kopen bij LitebitVoor je cryptocurrency bij Litebit kan kopen moet je een account aanmaken. Waar het bij andere brokers voldoende is om een account aan te maken en meteen te beginnen met kopen, ben je bij Litebit verplicht om een aantal verificaties door te lopen voor je daadwerkelijk kunt beginnen. Over de verificaties vertellen we je straks meer.

Het aanmaken van een account is eenvoudig. Na het invullen van alle gegevens en het voltooien van alle verificaties is je account aangemaakt.

Vervolgens wordt geadviseerd om je account te beveiligen met een twee-stapsverificatie met de Google Authenticator app. Dit zorgt ervoor dat er twee stappen nodig zijn om in je account te komen. Dit houdt indringers buiten de deur. Litebit, maar ook wij raden je dus zeker aan om deze extra stap toe te voegen. Het gaat natuurlijk wel om geld.

Nadat je account is aangemaakt en alle verificaties zijn goedgekeurd, kun je aan de slag. Het kopen van cryptocurrency is eenvoudig en verloopt snel. Het omzetten van euro’s naar cryptocurrency kan gewoon via iDEAL en het is niet nodig om eerst tegoed in je account te storten. Dit moet bij een broker zoals Bitvavo of Coinmerce wel. Per keer dat je dus cryptocurrency koopt, betaal je het bedrag wat de cryptocurrency kost. Houd er wel rekening mee dat je iedere keer € 0,42 aan transactiekosten betaalt.

Als je graag de cryptocurrency in je eigen wallet wilt ontvangen kun je dit aangeven tijdens het koopproces. Klik op Gebruik LiteBit wallet om je unieke Litebit wallet te gebruiken.

Ontvang 20 euro gratis bij de goedkoopste broker van NL

Ontvang 20 euro gratis bij de goedkoopste broker van NL

Ontvang vandaag 20 euro gratis starttegoed bij Bitvavo.
Activeer korting
Verloopt nooit

Het verkopen van cryptocurrency

Net zoals het kopen kan ook het verkopen van cryptocurrency op twee manieren. Het hangt dus af of je cryptocurrency zit opgeborgen in je eigen wallet of in een wallet van Litebit.

Om cryptocurrency te verkopen vanuit je Litebit wallet, ga je eerst naar je wallet toe en kies je daar voor Verkoop. Vervolgens geef je de hoeveelheid cryptocurrency aan die je wilt verkopen. Wanneer alles is opgegeven zorgt de broker voor een uitbetaling. Uitbetaling gaat via bankoverschrijving en kan tot 1 werkdag duren. Onze ervaring is dat het binnen een uur op je rekening staat (ABN Amro).

Om cryptocurrency te verkopen vanuit je eigen wallet, moet je eerst een verkooporder aanmaken. Wanneer je dit hebt gedaan krijg je een uniek wallet adres waar je de cryptocurrency naar moet overmaken vanuit je eigen wallet. Eigenlijk is het dus heel simpel. Wanneer je cryptocurrency in je wallet hebt zitten waar Litebit ook een wallet voor heeft, heb je de mogelijkheid om deze cryptocurrency in je Litebit wallet te storten. Dit kan ervoor zorgen dat het verkopen iets makkelijker zal gaan.

Verificaties en limieten

Zoals we al vertelde moet je bij Litebit een aantal verificaties uitvoeren voor je echt wat aan je account hebt. Door de nieuwe cryptowet in Nederland is dit bij iedere broker vanaf nu verplicht. Litebit is dan ook officieel geregistreerd bij De Nederlandse Bank.

Om te mogen handelen bij Litebit moeten de volgende gegevens geverifieerd worden:

  • Persoonsgegevens, inclusief geboortedatum, nationaliteit en of je in Amerika woont.
  • Je adresgegevens (dit hoeft niet bij alle brokers).
  • Een identiteitsdocument.
  • Je bankrekening.

Na een succesvolle verificatie mag je € 35 000 per dag besteden, € 245 000 per week en € 500 000 per maand.

Zie de tabel hieronder voor een handig overzicht.

 StandaardGeverifieerd
Dagelijks€ 0€ 35 000
Wekelijks€ 0€ 245 000
Maandelijks€ 0€ 500 000

Transactiekosten en prijzen

Een Litebit review is natuurlijk niet volledig zonder de kosten. De handelskosten die worden gerekend door Litebit verschillen per dag maar liggen vaak rond de 2%. De fee van Bitcoin ligt altijd wat lager. Deze handelskosten liggen wat aan de hoge kant, maar bij een investering moet dat geen probleem zijn.

Update 2020: Litebit heeft permanent de handelskosten voor Bitcoin, Ethereum en Ripple verlaagd.

Als je echt vaker gaat handelen is het misschien slim om een goedkopere broker zoals Bitvavo te zoeken. Wil je weten wat de goedkoopste broker van dit moment is? Bekijk dan onze vergelijkingspagina’s. Hier kun je bijvoorbeeld Bitcoin vergelijken of Ripple vergelijken.

Om binnen Litebit toch wat goedkoper uit te zijn, kan je gebruikmaken van Litebit credits. 1 Litebit credit staat gelijk aan 1 euro. Een Litebit credit is geen cryptocurrency, maar je kan er wel cryptocurrency van kopen zonder dat er transactiekosten bij komen kijken. Deze kosten heb je wel als je betaalt met iDEAL. Als je dus veel gaat verhandelen zijn deze credits een goede manier om de kosten te drukken. Uiteraard kun je Litebit credits ook laten uitbetalen in euro’s op je bankrekening.

Litebit betaalmethoden en transactiekosten

Is Litebit betrouwbaar en veilig?

Litebit is een grote broker die al een aantal jaar mee gaat in de cryptocurrency wereld. Dat een broker groot is, hoeft natuurlijk niet te betekenen dat het ook een betrouwbare broker is, maar in het geval van Litebit is dat zeker wel het geval (op het gebied van handel). Ook is dit bedrijf officieel geregistreerd bij De Nederlandsche Bank.

Litebit biedt een goede ondersteuning aan klanten en ze hebben een fijn platform om op te werken. Met bijna 900 000 klanten heeft deze broker een goede reputatie binnen de cryptocurrency wereld. Vooral tijdens de hype van 2017/2018 hebben zij veel klanten weten aan te trekken, door de relatief lage concurrentie.

Inmiddels zijn er een hoop brokers en exchanges opgestaan die nu goedkoper zijn, meer functies bieden, een grote aanbod hebben en hogere volumes draaien. 

Ontvang 20 euro gratis bij de goedkoopste broker van NL

Ontvang 20 euro gratis bij de goedkoopste broker van NL

Ontvang vandaag 20 euro gratis starttegoed bij Bitvavo.
Activeer korting
Verloopt nooit

Door de eigen wallet die Litebit aanbiedt, is het zeer geschikt voor beginners, maar ook ervaren handelaren kunnen goed gebruik maken van deze broker. Vaak zien we wel dat veel handelaren hun coins verkopen bij een andere broker, maar het kan natuurlijk nooit kwaad om accounts bij verschillende brokers te hebben. Zeker als uit onze vergelijking blijkt dat Litebit op dit moment de goedkoopste broker is.

Doordat Litebit in het verleden al heeft laten zien dat ze een grote klantenkring hebben, kan het gebeuren dat Litebit tijdelijk een ledenstop invoert. Zeker rond de momenten dat cryptocurrency veel in het nieuws is, moet Litebit af en toe de deuren sluiten. Zorg dus dat je een account bij Litebit hebt. Een account hebben kan nooit kwaad natuurlijk en is volledig gratis!

In deze Litebit review moeten wij ook eerlijk zijn. Door de relatief hoge fees maken veel handelaren een overstap naar een ander platform.

Conclusie review van Litebit

Litebit doet wat het belooft, ze bieden namelijk een veilig en betrouwbaar platform voor het handelen in cryptocurrency. Al sinds 2013 hebben zij een flinke database aan klanten opgebouwd. Je kan hier laagdrempelig instappen in de wereld van crypto.

Er hangt echter wel een prijskaartje aan de service die zij bieden, terwijl de service of features niet beter is dan bij de concurrentie. Je betaalt gemiddeld zo’n 2% aan handelskosten per trade en daarbij betaal je ook nog eens een spread en betaalkosten.

Daarnaast zijn ze meerdere keren slachtoffer geweest van een datalek door slecht beveiligde systemen. Maar dit hoeft uiteraard niet te betekenen dat dit in de toekomst weer plaatsvindt.

Voor een eenmalige investering is het gebruik van Litebit prima, maar als je meer wilt investeren of meer functies wilt dan kan je beter opzoek gaan naar een broker met lagere prijzen en meer functies.

Litebit veelgestelde vragen

Wat zijn de handelskosten/fees?

Litebit brengt 2% handelskosten in rekening. Deze kosten zijn al toegevoegd aan de prijzen die je via het platform ziet.

Welke betaalmethodes accepteert Litebit?

Litebit accepteert iDEAL, Bancontact, bankoverschrijving, Giropay, MyBank en SOFORT. Ook kan je betalen met Litebit Credits. Er worden kosten in rekening gebracht voor alle betaalmethodes.

Wat is de minimale investering?

Er worden verschillende limieten gehanteerd door Litebit. Dit is meestal een bedrag tussen de € 10 en de € 25.

Wat is de maximale investering?

Bij tier 1 kan je maandelijks € 4.200 besteden, bij tier 2 maandelijks € 14.000 (tier 2 bestaat alleen voor oude gebruikers) en bij tier 3 maandelijks € 500.000.

Hoelang duurt een uitbetaling?

Een uitbetaling duurt niet langer dan 1 werkdag, tenzij er extra controles uitgevoerd moeten worden. De kosten voor een uitbetaling bedragen € 0,40.

Hoe neem ik contact op met de klantenservice?

De klantenservice is bereikbaar op werkdagen van 09:00 tot 21:00 en op zaterdag van 09:00 tot 17:00. Je kan ze bereiken via e-mail, telefoon, social media of live chat.

Cryptoprijzen