Als je jezelf onderdompelt in de wereld van de crypto, dan heb je de naam Finst misschien al eens voorbij zien komen. Finst is namelijk een echte nieuwkomer op de cryptomarkt in 2023. Het is een Nederlandse crypto broker die veelbelovend schijnt te zijn. De oprichters van het bedrijf stellen in ieder geval dat zij zeer betrouwbaar en transparant zijn. Daarnaast lijkt het ook nog de meest goedkope crypto broker van Nederland te zijn.
Hoe zit dit precies? Is Finst echt zo veelbelovend en goedkoop als dat het lijkt? En hoe betrouwbaar is deze nieuwe crypto broker precies? Wij zochten het uit. In deze Finst review lees je dan ook alles wat je wilt weten over Finst. Ben je al benieuwd? Lees dan gauw verder en kom te weten wat ons oordeel is over deze nieuwkomer.
Finst review samenvatting: Finst is een nieuw cryptoplatform en bestaat sinds januari 2023. Ex-medewerkers van DEGIRO hebben het platform opgericht en betreden de markt als het goedkoopste platform van Nederland. Het platform is echter gelimiteerd en nog volop in ontwikkeling.
Algemene indruk van Finst
Als je wil gaan investeren in crypto, dan zijn er veel brokers waar je uit kunt kiezen. Op CryptoPrijzen hebben wij er een hoop gereviewed. En dan is er ook nog eens de Nederlandse nieuwkomer, genaamd Finst. Finst bestaat nog niet zo heel lang, want het bedrijf is pas gelanceerd in januari 2023. De twee ex-medewerkers van DEGIRO, genaamd Julien Vallet en Marcel Putina, hebben beide veel kennis en ervaring als het gaat om financiële zaken en technologie. Zij zagen dat er veel verbeteringen konden plaatsvinden bij crypto brokers. Zo vonden zij dat de meeste crypto brokers niet transparant genoeg waren naar hun klanten. Dit kan anders, dachten zij. De twee ondernemers besloten om Finst op te richten.
Met Finst hopen zij binnen vijf jaar de grootste te worden van heel Europa. En dit niet alleen. Ook hopen zij de meest betrouwbare crypto broker te worden van Europa.
Finst positioneert zich net als DEGIRO als de goedkoopste broker en dat heeft bij bijvoorbeeld Bitvavo een aantal jaar geleden zeer positief uitgepakt.
In deze Finst review zullen wij de vraag beantwoorden of een nieuwe broker zoals Finst echt noodzakelijk is.
Waarom kiezen voor Finst?
- Lage transactiekosten van 0.15%, verder geen andere kosten.
- Investeren al vanaf 1 euro.
- Registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB).
- Gebruikt de betrouwbaarheid en know-how van DEGIRO.
- Telefonische ondersteuning.
- Crypto bundels.
Waarom niet kiezen voor Finst?
- Finst moet zich nog bewijzen, denk aan stabiliteit platform, orderdoorvoering en aftersales.
- Crypto kan niet van het platform afgehaald worden.
- Platform is nog in ontwikkeling: limietorders en trading tools moeten nog toegevoegd worden.
- Je wordt geforceerd de app te gebruiken.
Samenvatting
Aanbod | 100 munten. |
Kosten | 0.15% per transactie (vergelijk hier Bitcoin prijzen). |
Betaalmethoden | iDEAL en bankoverschrijving. |
Staking | Ja, is sinds 2023 uitgerold (on-chain staking only) |
Built-in wallets | Ja, voor alle munten, maar er kan niks opgenomen worden. |
Verzekerd | Nee, maar je kan munten niet opnemen of storten. |
Acties | Handel de eerste 5000 euro tegen 0% commissie. |
Account | Verplicht. |
API | Nee. |
Klantenservice | Tijdens kantooruren (ma-vr van 09:00 tot 18:00). |
Finst voordelen en nadelen
Voordelen | Nadelen |
---|---|
Lage transactiekosten voor marketorders. | Zeer nieuw platform, onzekere toekomst. |
Gebruikt de betrouwbaarheid van DEGIRO. | Klein aanbod aan cryptomunten. |
Crypto kan niet van het platform afgehaald worden. |
Finst alternatief
Op papier ziet het platform van Finst er bijzonder goed uit. Lage kosten en de meest populaire munten zijn beschikbaar. Voor sommige mensen weegt dit echter niet op tegen de nadelen van het platform.
Een interessant Finst alternatief is Bitvavo, waar je ook tegen 0.15% per transactie kan handelen (met limietorders). Bitvavo biedt al bijna zes jaar een stabiel platform aan, je kan je crypto opnemen en storten en heeft meer dan 190 munten in het assortiment.
Bitvavo is de marktleider in Nederland en kan interessant zijn als je een alternatief voor Finst zoekt.
Ontvang 20 euro gratis bij de goedkoopste broker van NL
De website van Finst
Finst wordt gezien als een ambitieus bedrijf waarbij de klant centraal staat. Dit is terug te zien in de website, want Julien Vallet en Marcel Putina hebben een zeer klantvriendelijke website opgezet waar klanten ook altijd terecht kunnen met vragen. De website is voorzien van een mooi strak design waarbij alles overzichtelijk te zien valt. Vooral voor de beginners onder ons kan het nog weleens lastig zijn om alles een beetje te kunnen vinden. Bij Finst begrijp je binnen een paar minuten precies hoe de website werkt en wat je te doen staat.
Als je eenmaal geregistreerd bent, dan zie je een analytics dashboard verschijnen. Hierop kun je precies zien hoe jouw portfolio in elkaar steekt. Je ziet welke cryptocurrencies op het moment het meest waard zijn en hoeveel winst jij zelf al hebt behaald met ingekochte cryptovaluta. Hierdoor hoef jij geen ingewikkelde berekeningen te maken en kun je binnen één oogopslag zien hoe het ervoor staat.
Het aanbod bij Finst
Het aanbod van cryptovaluta staat netjes en overzichtelijk weergegeven op de website van Finst. Doordat Finst relatief nieuw is, kan er worden gesteld dat het aanbod best klein is. Op het moment van schrijven biedt Finst iets meer dan 100 verschillende cryptovaluta aan, waar de meest bekende coins bij zitten. Denk hierbij aan Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Cardano en Ripple (XRP).
Het aanbod van Finst wordt continu uitgebreid. Zo heeft Finst in de eerste weken na de lancering al vijftien nieuwe coins toegevoegd aan het assortiment. Het aanbod zal dan ook blijven groeien, zoals dit bij iedere crypto broker gaat. Daarnaast streeft Finst ernaar om binnen vijf jaar de grootste crypto broker van Europa te zijn, dus over het aanbod hoef je je in de toekomst geen zorgen te maken. Dat wordt vanzelf uitgebreid.
Hoe cryptocurrency kopen en verkopen met Finst?
Is Finst iets voor jou? Binnen een paar minuten heb je een account aangemaakt op Finst en kun je beginnen met het kopen van cryptovaluta. Belangrijk is dat je van tevoren weet in welke coins je wilt investeren. Staat de coin nog niet in het assortiment van Finst? Dan kan je beter naar een ander platform zoals Bitvavo.
Als je een account wilt aanmaken bij Finst, is het goed om de Finst app eerst te downloaden, want via je laptop wordt je de hele tijd naar de app doorgestuurd.
Via de app kun je jezelf registreren. Je vult een e-mailadres in en dient deze te verifiëren. Is dit gedaan? Dan is het de bedoeling dat je jezelf identificeert. Dit doe je door een foto in te sturen van jouw ID-kaart of paspoort. Als dit is gedaan, worden er een paar vragen gesteld die je zult moeten beantwoorden. Deze vragen gaan over de reden van het aanmaken van een account en het geschatte jaarlijkse bedrag dat je wilt gaan storten.
Is dit voltooid? Dan kun je coins gaan kopen. Het aanschaffen kun je eenvoudig doen via iDEAL of een bankoverschrijving. Als je de coins eenmaal hebt gekocht, kun je deze zien staan in je wallet.
De coins die in je Finst wallet staan kunnen niet verstuurd worden naar andere platforms of je eigen hardware wallet. Je kant je munten alleen weer terug aan Finst verkopen.
Kosten van Finst
Bij Finst betaal je de laagste handelskosten van Nederland voor marketorders. De kosten komen neer op maar liefst 0.15 procent en dit is zeer laag. Bij Finst liggen de kosten dan ook wel 82 procent lager dan bij Coinbase (een erg duur platform).
Komen er nog kosten bij? Nee, de 0.15 procent is alles wat je als klant betaalt. Dus op basis van de kosten zou je denken, dit is een mooi platform voor in de vergelijker.
Echter, Finst moet zich nog bewijzen op de markt als een betrouwbaar platform. Wij verwachten niet dat het platform plotseling zal verdwijnen, maar nieuwe platformen hebben vaak kinderziektes waarvan de eindgebruiker de dupe wordt (denk aan BLOX). Finst probeert met lage kosten en een groot marketing budget de markt te betreden, dat is prima, maar wij kijken de stabiliteit nog even aan.
Daarnaast zijn de kosten van Finst zeer scherp en is het de vraag of zij dit tarief voor een lange tijd kunnen aanbieden of dat dit slechts een opstart stunt is.
Is Finst goedkoper dan Bitvavo?
Bitvavo is altijd de goedkoopste exchange van Nederland geweest en staat vaak bovenaan de verschillende vergelijkers. Door de komst van Finst lijkt het erop dat Bitvavo duurder is. Als je echter kijkt naar de fees van Bitvavo dan zie je dat voor market makers ook 0.15% fee wordt gerekend per transactie. Het is dus niet noodzakelijk om over te stappen naar Finst, als je puur naar de kosten kijkt. Het is makkelijker om je aan te leren hoe je limietorders inschiet bij Bitvavo, dit kan via de app en de website.
Dus nee, de tarieven van Bitvavo en Finst zijn even scherp.
Is Finst betrouwbaar?
Als je besluit om crypto aan te schaffen, dan is de veiligheid van een platform extreem belangrijk. Dit valt echter niet over alle crypto brokers te zeggen. De laatste jaren zijn steeds meer crypto brokers omgevallen, voornamelijk in de Verenigde Staten. Houd er rekening mee dat niemand dat van te voren had verwacht en laat zien dat eigenlijk elk bedrijf failliet kan gaan.
Allereerst staat Finst geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (DNB). Dit betekent dat de organisatie moet voldoen aan de strikte Nederlandse wet- en regelgeving op financieel gebied. Finst kan daarom niet zomaar een eigen plan trekken en moet zijn best doen voor het voorkomen van witwassen en het financieren van terrorisme. Houd er echter wel rekening mee dat Finst niet onder prudentieel toezicht van DNB staat (zoals wel lijkt aangegeven op de website, maar niet waar is).
Finst is tevens multi-layered beschermd. Het bedrijf werkt samen met Fireblocks en gezamenlijk zorgen zij ervoor dat alle activiteiten van klanten worden opgeslagen als een afzonderlijke entiteit. Op deze manier kan het hoogste beveiligingsniveau worden geboden. Op het moment dat er op financieel gebied iets gebeurt met Finst, dan zijn de klanttegoeden niet in handen van Finst. Ook kan dit niet worden uitgeleend aan andere partijen. Het geld blijft altijd in bezit van de klant.
De eigenaren, Julien Vallet en Marcel Putina, treden op de website duidelijk naar buiten en mogen ook de bedrijfsnaam DEGIRO gebruiken. Dit wekt vertrouwen bij de klant. Mocht er iets misgaan met Finst, dan schaadt dit DEGIRO ook.
Eindoordeel Finst review 2024
Finst is een nieuwkomer op de cryptomarkt. Het bedrijf, dat in januari 2023 is gelanceerd door twee ex-medewerkers van DEGIRO, heeft potentie. De oprichters hebben in ieder geval als doel gesteld dat zij binnen vijf jaar de grootste en meest betrouwbare crypto broker van Europa willen zijn.
Finst is dan ook goed op weg, maar heeft nog een lange weg te gaan. De crypto broker heeft nu al de laagste handelskosten van heel Europa. Als klant betaal je 0.15 procent handelskosten en verder helemaal niets. Finst is hier dan ook erg transparant over op hun website, dus als klant weet je altijd waar je aan toe bent. Transparantie is dan ook waar Finst voor staat. De oprichters van het bedrijf waren van mening dat andere crypto brokers niet helemaal transparant zijn naar hun klanten. Hier wilden zij verandering in aanbrengen.
Finst heeft uitstekende veiligheidsmaatregelen genomen. Zo staan zij geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (DNB) en werken zij samen met de Nederlandse bank Bunq. Op het moment dat er iets gebeurd, blijft het geld van klanten bij een stichting staan. Wat betekent dit? Dat het geld altijd van de klant zelf blijft.
Het aanbod van Finst is nog minimaal, maar dit wordt gauw uitgebreid. In ieder geval kun je al voor meer dan 100 verschillende coins terecht bij Finst. Doordat de broker vrijwel nieuw op de markt is, zijn zij nog bezig met het uitbreiden van hun assortiment aan verschillende coins.
Of Finst aan te raden is? Wij zijn er op dit moment nog niet van overtuigd. Het platform is duidelijk nog in ontwikkeling en het is de vraag of het een grote groep gebruikers tijdens piekmomenten aankan. Het aanbod moet nog flink uitbreid worden, het opnemen en versturen van crypto moet nog toegevoegd worden en limietorders zijn nog niet beschikbaar. Staking is eind 2023 gelanceerd. Kortom, het platform is nog niet af en moet zich nog bewijzen. Wanneer je dus gebruikmaakt van het platform ben je het eigenlijk aan het testen. Daarnaast zien wij geen verschil tussen dit platform en bijvoorbeeld Bitvavo, een nieuwe speler op de markt is dus niet echt noodzakelijk.
Veelgestelde vragen Finst.com
Wat zijn de kosten?
De kosten per transactie bedragen 0.15%. Dit is zeer scherp als je het vergelijkt met andere partijen. Op basis van je handelsvolume kan je niet sparen voor extra korting.
Hoe kan je euro storten bij Finst?
Dit kan met iDEAL en bankoverschrijving. Beide betaalmethodes zijn gratis te gebruiken, vanaf 1 euro.
Wat is de minimale investering per munt?
Je kan al vanaf 1 euro investeren per munt.
Hoeveel crypto's biedt Finst aan?
Op dit moment worden er 43 crypto’s aangeboden door Finst.
Hoe kan ik contact krijgen met de klantenservice?
Dit kan via de live chat, telefoon of mail op werkdagen van 09:00 tot 18:00. In het weekend is de helpdesk gesloten.
Inhoudsopgave