Wat zijn altcoins? Hoe altcoins kopen en hoe begin je?

Bitcoin is niet de enige cryptocurrency op de markt. In feite zijn er duizenden zogenaamde “altcoins” waarin je kan handelen of beleggen. In dit artikel lees je alles over altcoins en wat je moet weten om te beginnen met altcoins.

Wat ga je leren?

  • Wat zijn altcoins?
  • Wat is het verschil tussen Bitcoin en altcoins?
  • Soorten altcoins
  • Voor- en nadelen van altcoins
  • Hoe altcoins te verhandelen
  • De toekomst van de altcoin

Wat zijn altcoins?

Altcoins, wat een afkorting is voor alternatieve bitcoin, zijn cryptocurrencies die na Bitcoin zijn ontwikkeld. Ze dienen als alternatief voor bitcoin voor het uitvoeren van peer-to-peer-transacties op een betrouwbare manier, evenals andere functies. Sinds 2011 zijn er duizenden altcoins op de markt gekomen, hoewel de lijst met de beste altcoins op basis van marktkapitalisatie voortdurend verandert, omdat nieuwkomers proberen bitcoin te onttronen als de grootste cryptocurrency ter wereld.

Litecoin (LTC), dat tien jaar geleden werd gelanceerd als een lichtere, snellere versie van bitcoin, was de meest gevestigde altcoin in de beginjaren van de cryptomarkt en is nog steeds een populaire munt. Tegenwoordig domineren echter altcoins van op slimme contract beruste blockchains, zoals Ethereum, Cardano, Binance Coin, Solana en Tron, de altcoin markt, aangezien de vraag naar gedecentraliseerde applicaties de afgelopen jaren enorm is gestegen.

Waar altcoins kopen?

Altcoins kopen kan eenvoudig via crypto exchanges en brokers met iDEAL en Bancontact. Op onze website kan je de prijzen inclusief alle bijkomende kosten vergelijken op prijs bij betrouwbare partijen. Aan de rechterkant zie je alle munten die wij vergelijken. Hieronder zie je een aantal populaire munten:

De meeste partijen hebben het eenvoudig gemaakt om te investeren in altcoins. Wil je toch weten hoe je in altcoins investeert? Klik dan hier of scroll naar beneden.

Hoe werken altcoins?

Altcoins verschillen in hun functionaliteit en use case van munt tot munt, maar net als bitcoin maken ze gebruik van blockchain-technologie om een ​​veilige infrastructuur te bieden om peer-to-peer-transacties uit te voeren. Door het gebruik van cryptografische technieken kan je digitale transacties uitvoeren zonder centrale autoriteit. Transacties worden gebundeld in blokken, zijn aan elkaar gekoppeld en vormen opeenvolgende schakels van onveranderlijke ketens.

Altcoins maken ook gebruik van consensusmechanismen bij het beveiligen en nemen van beslissingen over de staat van hun respectieve blockchains. En aangezien blockchains op peer-to-peer-netwerken draaien, is het erg moeilijk om het systeem te bedriegen met aanvallen.

Overzicht Altcoins
hello.artmagination.com / Depositphotos.com

Wat is het verschil tussen Bitcoin en altcoins?

Bitcoin is de eerste cryptocurrency ter wereld en werd gelanceerd in 2009 om iedereen met een internetverbinding in staat te stellen om in digitale vorm geld op te slaan, te verzenden en te ontvangen. Als de gangmaker voor cryptocurrencies, bezit bitcoin meer dan 50% van de totale marktkapitalisatie van de cryptomarkten (vaak aangeduid als Bitcoin Dominance). Altcoins daarentegen maakten gebruik van het succes en de technologie van Bitcoin om de cryptomarkt te verbreden.

Vaak zijn altcoins gericht op het verbeteren van Bitcoin’s methode voor het verwerken van transacties. Bitcoin gebruikt een ‘Proof-Of-Work’-consensusmethode voor het bevestigen van transacties, die momenteel wordt bekritiseerd vanwege de gevolgen voor het milieu. Daar komt nog bij dat de schaalbaarheidsproblemen van het Bitcoin-netwerk hoge on-chain transactiekosten en trage transactietijd veroorzaken in tijden van hoog netwerkgebruik.

Veel altcoins pakken deze problemen aan door hogere transactiesnelheden aan te bieden dan Bitcoin met minder energie-intensieve consensusmechanismen. Altcoins worden gebruikt om blockchain netwerken van brandstof te voorzien die gericht zijn op het bouwen van een ecosysteem van gedecentraliseerde, autonome applicaties. De Ethereum blockchain is bijvoorbeeld naar voren gekomen als de thuisbasis van Decentralized Finance (DeFi), Non Fungible Tokens (NFT’s) en blockchain-gaming.

Verschillende soorten altcoins

Niet iedere altcoin bestaat met het enige doel om te dienen als een veilig middel om digitale betalingen te doen. Sommige altcoins zijn gemaakt voor het besturen van een crypto protocol, het aanpakken van volatiliteit, toegang tot services binnen een blockchain protocol, en de lijst gaat maar door. In wezen worden altcoins geclassificeerd op basis van wat ze doen. Hieronder de belangrijkste soorten altcoins.

Utility tokens

Een utility-token wordt gebruikt om toegang te krijgen tot de diensten van een blockchain platform. De meeste gedecentraliseerde services die op Ethereum draaien, vereisen bijvoorbeeld dat gebruikers het eigen ERC-20-token van het platform gebruiken om toegang te krijgen tot hun services. Vandaar de term utility token (gebruikstoken).

Utility tokens zijn doorgaans niet gericht op investeerders, maar zijn voornamelijk bedoeld voor gebruikers die geïnteresseerd zijn in het ontvangen van een dienst. Een van de meest populaire use-cases van utility-tokens is voor gedecentraliseerde spelplatforms. Spelers van Axie Infinity gebruiken bijvoorbeeld de AXS-token van de game om in-game items te kopen.

Stablecoins

Stablecoins zijn cryptocurrencies waarvan de waarden zijn gekoppeld aan fiat-valuta’s zoals de Amerikaanse dollar of grondstoffen zoals goud. Ze worden ondersteund door reserves, maar kunnen ook worden onderhouden door algoritmen om ervoor te zorgen dat hun prijs bijna hetzelfde is als het activum waaraan ze zijn gekoppeld.

Stablecoins (zoals Tether) hebben mensen in staat gesteld om het risico van volatiliteit van cryptoprijzen af te wenden bij transacties met cryptocurrencies. Stablecoins kunnen ook worden gebruikt in crypto leenplatforms om liquiditeit te bieden en rente te verdienen.

Governance Token

Dit zijn cryptocurrencies die worden gebruikt om stemrecht uit te oefenen op een blockchain-protocol. Mensen die het governance token van een blockchain project hebben, kunnen wijzigingen voorstellen en erop stemmen, zodat een project decentralisatie handhaaft, aangezien de besluitvorming over meerdere personen wordt verspreid. De meeste DeFi-platforms vertrouwen op governance tokens om ervoor te zorgen dat er constante innovaties zijn in hun protocollen die op een gedecentraliseerde manier zijn overeengekomen.

Soms kan een protocol worden gehackt of geplaagd door bugs. Met governance tokens kunnen gebruikers stemmen over hoe ze het beste met dergelijke situaties kunnen omgaan. Naast stemmen, kunnen governance tokens worden verhandeld, ingezet en gebruikt voor opbrengstlandbouw. Enkele van de beste governance tokens zijn Maker (MKR), Compound (COMP), Curve-token (CRV) en Aave (AAVE).

Op mining gebaseerd

Coins die “gemined” worden gebruiken een Proof-of-Work (PoW) consensusprotocol voor het bevestigen van transacties in hun blockchains. Om ze effectief te laten functioneren, wordt mining uitgevoerd waarbij miners moeilijke wiskundige problemen met rekenkracht oplossen.

Mensen worden gestimuleerd om dit te doen, omdat ze worden beloond met nieuwe eenheden van de cryptocurrencies en transactiekosten. Sommige cryptocurrencies vereisen intense rekenkracht voor mining, terwijl andere kunnen worden gemined met slechts een CPU. Een paar op mining gebaseerde altcoins zijn Dogecoin (DOGE), Ethereum Classic (ETC) en Zcash (ZEC).

Staking-gebaseerde altcoins

Staking gebaseerde altcoins gebruiken een Proof-of-Stake (PoS) consensusmechanisme om hun blockchain-protocol veilig te houden. Deze methode is energiezuiniger dan het Proof-of-Work-algoritme dat door Bitcoin wordt gebruikt.

In plaats van cryptografische puzzels op te lossen met rekenkracht, moeten netwerkdeelnemers hun munten in een portemonnee vergrendelen in de hoop beloningen te krijgen, als ze ervoor kiezen om transacties te valideren. Hoe hoger het aantal ingezette munten, hoe groter de kans om geselecteerd te worden. Deus meeste mensen die stakingsmunten hebben, verdienen dagelijks passief stakingsbeloningen door te staken. Voorbeelden van uitzetmunten zijn Algorand (ALGO), Cardano (ADA), Tezos (XTZ) en Tron (TRX).

Wat zijn de voor- en nadelen van altcoins?

Altcoins brengen veel voordelen met zich mee voor de cryptomarkt, vooral omdat Bitcoin verschillende tekortkomingen heeft.

Hieronder zijn enkele voordelen:

Altcoins – zoals hetzelfde suggereert – dienen als alternatief voor bitcoin. Veel altcoins pakken de tekortkomingen van Bitcoin aan, wat mensen zou kunnen ontmoedigen om zich met cryptocurrencies bezig te houden. Altcoins met hoge transactiesnelheden, lage kosten en lage volatiliteit hebben cryptocurrency geholpen om meer acceptatie te krijgen als betaalmiddel.

Altcoins ontsluiten een nieuwe wereld op internet met verschillende innovaties op het gebied van financiën, gaming en het maken van inhoud. Altcoins hebben meestal meer ruimte voor prijsstijgingen dan bitcoin, omdat veel van hen relatief nieuw zijn en je de kans hebt om vroeg in te stappen.

Nadelen:

Hoewel altcoins de cryptomarkten helpen groeien, brengen ze ook risico’s en onzekerheden met zich mee:

Afgezien van stablecoins zijn altcoins over het algemeen erg volatiel en worden ze grotendeels als een risicovolle belegging beschouwd. De meeste altcoins hebben een geringe liquiditeit, wat kan leiden tot prijsmanipulatie door enkele marktdeelnemers.

Altcoins kunnen soms worden gebruikt in pump en dumpschema’s. Sommige altcoins zijn slechts gekopieerde versies met een paar aanpassingen, waardoor ze in wezen goedkope kopieën van het origineel zijn.

Alle Altcoins

hello.artmagination.com / Depositphotos.com

Is het verstandig om te investeren in altcoins?

De altcoin markt is behoorlijk riskant, zeer volatiel en vol valkuilen. Je moet daarom voorzichtig zijn bij het betreden van de dappere nieuwe wereld van crypto. Een hoog risico kan echter ook gepaard gaan met hoge beloningen. Het is niet ongebruikelijk dat altcoins binnen enkele weken 1.000% winst maken, omdat de aandacht van beleggers wordt getrokken naar een nieuwe crypto onderneming. Maar het tegenovergestelde kan ook gebeuren, met een munt die snel stijgt, daalt ook snel in prijs en kunnen aanzienlijke verliezen optreden.

Daarom is het noodzakelijk om je eigen onderzoek (DYOR) te doen om een altcoin, zijn use case, de technologie erachter en zijn populariteit goed te begrijpen, voordat je erin investeert. Je kan in altcoins beleggen als je bereid bent risico’s te nemen en tijd te besteden aan het onderzoeken waarin je precies belegt.

Kiezen om te investeren in cryptocurrencies die qua marktkapitalisatie tot de top tien van altcoins behoren, kan minder risico met zich meebrengen dan het kopen van small capmunten, en kan een goede plek zijn om te beginnen met het zoeken naar altcoin-investeringen.

Hoe kun je handelen in altcoins?

Er zijn twee manieren om altcoins te verhandelen en er geld mee te verdienen: altcoins rechtstreeks verhandelen op crypto exchanges of cryptocurrency CFD’s verhandelen. De meeste cryptohandelaren gebruiken crypto exchanges om altcoins te kopen en verkopen en slaan ze vervolgens op in een cryptocurrency wallet.

Om een altcoin te kopen, heb je een cryptocurrency wallet en een account bij een crypto exchange nodig. De meeste exchanges vereisen identiteits- en tweestapsverificatie voordat je kan beginnen met handelen. Op deze exchanges je altcoins kopen met iDEAL, Bancontact, creditcard/betaalkaart of door geld op je account te storten via een bankoverschrijving.

Er zijn ook gedecentraliseerde exchanges die gebruikmaken van smart contracts om iedereen met een internetverbinding en een cryptowallet in staat te stellen tokens op een gedecentraliseerde manier uit te wisselen.

Wat is de toekomst van de altcoin?

Altcoins zijn nog steeds een nieuwe activaklasse en minder ingeburgerd dan bitcoin. De meeste professionele en institutionele beleggers zijn momenteel nog steeds meer geïnteresseerd in bitcoin vanwege het trackrecord en de sterke merkherkenning.

De aantrekkingskracht van potentieel tienvoudige winsten in een kwestie van weken of zelfs dagen zal speculanten echter naar de altcoin markt blijven drijven, waardoor de prijzen van de meest populaire activa in dit cryptomarktsegment waarschijnlijk kunnen stijgen.

Hoewel je vanwege de risico’s extra voorzichtig moet zijn bij het beleggen in altcoins, bieden ze slimme handelaren de mogelijkheid om te profiteren van de hoge volatiliteit van deze nieuwe digitale activaklasse, maar denk eraan om DYOR te doen, aangezien er de mogelijkheid bestaat dat je verliezen hard oplopen.

Altcoins FAQ

Wat zijn altcoins precies?

Altcoins zijn alle cryptocurrency's en tokens buiten Bitcoin om. Het woord staat voor alternatieve Bitcoin.

Waar kan je altcoins verhandelen?

Altcoins zijn verkrijgbaar bij crypto exchanges en brokers. Ze zijn eevoudig te kopen met iDEAL, Bancontact en bankoverschrijving.

Hoeveel altcoins zijn er?

Elke dag komen er meer altcoins op de cryptomarkt. Momenteel zijn er meer dan 9.000 altcoins op de markt. Hoewel sommige uitstekende scenario's schetsen, zullen de meeste op de lange termijn waarschijnlijk niets waard zijn.

Gerelateerde artikelen

Bitcoin staking: Hoe kan je BTC staken voor rente?

Allereerst moet je weten dat de term Bitcoin staking niet juist is. Het netwerk ondersteunt simpelweg geen staking, alleen mining. Maar je zoekt vast naar een mogelijkheid om rente te verdienen met je Bitcoin. Dat […]

Bekijken

Goedkoop cryptocurrency kopen door prijsvergelijking

Er zijn tientallen verschillende bedrijven waar je cryptocurrency kopen kan, en als investeerder blijf je vaak bij de eerste broker waarmee je in aanraking komt. Je hebt je gegevens al geverifieerd en de broker maakt […]

Bekijken

Cryptocurrency verkopen – Vergelijk alle brokers voor de beste prijs!

Na het kopen van cryptocurrency komt er een moment dat je je cryptocurrency wil verkopen. Als dat moment aanbreekt wil je weten waar je dat doet, hoe je dat doet en waar je de beste […]

Bekijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cryptoprijzen