Decentralized Finance, in de crypto volksmond inmiddels ook al wel afgekort met DeFi, is een nieuwe manier van financieel beheer voeren. Maar wat wordt er eigenlijk bedoeld met ‘decentralized’, of ‘gedecentraliseerd’? Dat heeft te maken met de blockchain, de technologie achter het hele systeem van Bitcoins, Ethereum en elke andere cryptocurrency.
Omdat de blockchain gerund wordt door tal van computers (Nodes) over de hele wereld, is er geen centrale server nodig en is de blockchain zelf dus ook gedecentraliseerd te noemen. Het idee hierachter is dat alle informatie op de blockchain voor iedere gebruiker zichtbaar is en dat er niet één partij is die de touwtjes in handen heeft.
Bij DeFi wordt voortgeborduurd op dat principe door datzelfde idee toe te passen op financiële diensten. Het doel is om tussenpersonen of partijen die je normaal gesproken in zou schakelen voor het leveren van bepaalde financiële diensten nutteloos te maken. Door gebruik te maken van DeFi technologie hoef je bijvoorbeeld niet langer afhankelijk te zijn van banken, makelaars of overheden.
Ook kun je bij DeFi veel anoniemer opereren en hoef je nooit je adres of BSN te geven. Bij DeFi kunnen kopers en verkopers, leners en verleners direct met elkaar communiceren.
Wat is het verschil met DeFi en traditionele Finance?
Er zijn een aantal aspecten die DeFi totaal anders maken dan de traditionele manier van financieel beheer voeren. We noemen er een aantal:
- Minder ruimte voor menselijk falen. DeFi maakt gebruik van zogenaamde ‘Smart Contracts’. Dit zijn digitale contracten die beide partijen van tevoren overeenkomen. Die kunnen nadat ze akkoord zijn gegaan niet meer veranderd worden. Hierdoor kan er dus ook niet mee geknoeid worden door mensen.
- Complete transparantie. Doordat de Smart Contracts worden opgenomen in de blockchain, zijn deze ook zichtbaar voor iedereen. Echter blijft je privacy intact. Want hoewel ook jouw overeenkomst publiekelijk getoond wordt, hoef je nooit je persoonlijke gegevens in zo’n Smart Contract te zetten. Wat bij traditionele contracten wel het geval is.
- Je hebt altijd en overal toegang. DeFi is zo ontworpen dat je altijd, waar dan ook ter wereld, toegang hebt tot DeFi diensten. DeFi is dus niet afhankelijk van landsgrenzen en valt niet onder nationale wetgeving.
Wat kun je onder andere allemaal doen met Decentralized Finance?
Er zijn inmiddels meerdere toepassingen van DeFi ontstaan. We noemen je de belangrijkste:
- Geld lenen. Met de MakerDAO en DAI smart contracts kun je geld lenen. Je leent dan DAI tokens. Dit is een cryptocurrency die ongeveer evenveel waard is als de Amerikaanse Dollar. Je betaalt wel jaarlijks een rente over de lening.
- Crypto uitlenen. Via DeFi protocollen kun je crypto uitlenen en rente verdienen over je crypto. Bekijk hier hoe je Tether uitleent, Bitcoin uitleent of Cardano uitleent.
- Liquidity mining. Bij liquidity mining genereer je een inkomen zonder daar zelf veel voor te hoeven doen. Wat je in feite doet is dat je een aantal cryptotokens vastzet en uitleent aan andere traders. Hierover ontvang je zelf dan weer rendement.
- Governance tokens. In feite ben je als je governance tokens (COMP-tokens) in handen hebt een soort digitale aandeelhouder. Als investeerder in een DeFi project heb je nu ook zeggenschap over dat project.
- Handelen op een decentrale cryptobeurs. De meeste traders kopen of verkopen hun coins op een Decentrale Exchange (DEX). Voorbeelden van dit soort beurzen zijn Pancakeswap en Uniswap.
- Prediction markets. Een van de eerste toepassingen van DeFi. Met dit soort ‘voorspellingsmarkten’ kunnen traders in feite gokken wat er in de toekomst gaat gebeuren. Daar kunnen ze dan geld mee verdienen. Zo werd er in 2020 bijvoorbeeld gewed op wie de Amerikaanse presidentsverkiezingen zou gaan winnen.
Hoe ziet de toekomst van DeFi eruit?
In een paar jaar tijd zijn er ontzettend veel verschillende DeFi projecten uit de grond geschoten. Dat biedt in eerste instantie tal van nieuwe mogelijkheden, maar er is ook enige voorzichtigheid geboden. Omdat de wereld van gedecentraliseerde finance (Decentralized Finance) een veel opzichten nog een onontgonnen terrein is, worden er ook veel fouten gemaakt. Zo zijn er voorbeelden te noemen van criminelen die fondsen hebben buitgemaakt uit DeFi platformen die fouten in hun code hadden staan. Nieuwe investeerders nemen dus wel een risico.
Het blockchain-netwerk dat op dit moment eigenlijk een soort monopolie heeft op smart contracts en DeFi projecten is Ethereum. Grote projecten als Chainlink zijn in hun handen. Inmiddels zijn er ook andere blockchain-netwerken die een graantje mee willen pikken.
Zo kan Ethereum de komende jaren concurrentie verwachten van onder andere Polkadot, Cardano en het Tron-netwerk. Een ding is in ieder geval zeker: saai wordt het de komende jaren niet.
Inhoudsopgave