Long of short met crypto, wat is dat precies?

Veel nieuwkomers in de cryptowereld vragen zich soms af waar ze in vredesnaam aan zijn begonnen. Er zijn zoveel verschillende termen die vaak vrij ingewikkelde financiële mechanismen beschrijven, dat je als beginneling soms door de bomen het bos niet meer ziet.

Long posities’ en ‘short posities’ zijn ook twee van die termen die veel worden gebruikt in crypto. In dit artikel zullen we proberen uit te leggen wat ze precies inhouden.

Wat zijn Long posities en Short posities?

In het kort gebruik je deze termen om aan te geven of een handelaar denkt dat de waarde van een cryptomunt gaat stijgen of dalen.

Bij een long positie hoopt een handelaar dat de prijs zal toenemen en zal deze die cryptomunt kopen. We zeggen dan ook wel dat een handelaar ‘long gaat’.

Het tegenovergestelde is dus ‘short gaan’. In dat geval verwacht een handelaar dat de prijs van een crypto zal dalen en wil hij deze natuurlijk verkopen.

Je kunt ook long of short gaan zonder dat je daadwerkelijk cryptomunten koopt of verkoopt. Dit doe je door bijvoorbeeld te investeren in derivaten, futures contracten, opties of andere speculatieve producten.

Wanneer je handelt in dit soort derivaten heb je toegang tot cryptocurrencies via long en short posities zonder deze daadwerkelijk in je bezit te hebben. Dit soort platformen zijn enkel geschikt voor ervaren beleggers, gezien de enorme risico’s.

Wanneer kun je het beste ‘long gaan’?

Kort gezegd kun je het beste long gaan wanneer je het idee hebt dat de prijs van een cryptocurrency zal gaan stijgen. Dan hebben we het niet over een korte opleving, maar eerder wanneer je verwacht dat deze stijging langere tijd zal duren, dagen of weken dus. Natuurlijk moet je wel goede argumenten hebben om een long positie in te nemen. Je moet je dus van tevoren goed voorbereiden voor je besluit dit te doen.

Een voorbeeld is dat je erachter komt dat een blockchain project een partnerschap is aangegaan met een groot bedrijf (bijv. Microsoft) en binnenkort een grote upgrade gaat uitvoeren. Je zou dan kunnen overwegen om voor de cryptocurrency van die specifieke blockchain ‘long te gaan’. Het is verstandig om al het nieuws dat met crypto te maken heeft in de gaten te houden om dit soort trends voor te zijn.

De meest effectieve manier hiervoor is door social media dagelijks in de gaten te houden en je aan te melden op bepaalde cryptoforums. Met name Reddit is hier een goed voorbeeld van. Kijk ook naar de grafieken van een crypto om de prijstrends ervan na te gaan. Wanneer een crypto onlangs zijn hoogste prijs ooit heeft aangetikt, is dat doorgaans een teken dat er een stijgende trend aan zit te komen.

Een long positie neem je dus alleen in wanneer je zeker weet dat de prijs van de desbetreffende crypto zal gaan stijgen. Doe je dat niet, dan ga je tegen de markt in en kun je behoorlijke verliezen lijden.

Wanneer kun je het beste ‘short gaan’?

In principe ga je het beste short wanneer je verwacht dat de prijs van een cryptocurrency zal gaan dalen. Net als wanneer je long gaat, doe je dit alleen als je verwacht dat deze trend langere tijd aan zal houden en pas nadat je gedegen onderzoek hebt gedaan. Het is een ongeschreven regel dat handelaars short gaan wanneer de markt ‘overbought’ is. Dit wil zeggen dat de markt gedurende een te lange periode in een stijgende lijn zat en dus eigenlijk verzadigd is geraakt.

Aangezien de cryptocurrency markt nog altijd een relatief nieuw fenomeen is, hebben Bitcoin en andere cryptomunten extreem schommelende prijzen. Vaak is daar moeilijk een reden voor aan te wijzen. De waarde van cryptomunten is vaak afhankelijk van hypes of dagelijkse gebeurtenissen. Dit kan het erg moeilijk maken om een fundamentele analyse te maken van hoe de prijs van een bepaalde cryptomunt zich zal gaan ontwikkelen.

Waar kun je long of short gaan?

Je kunt long of short posities innemen op iedere cryptocurrency exchange die derivatieve producten aanbiedt. Veel handelaars kiezen bijvoorbeeld voor populaire handelsplatformen als Binance of ByBit, maar er zijn zal van andere cryptobeurzen te vinden op het internet. Je kunt ook kiezen voor een broker. Dit is een soort tussenpersoon die namens jou een account heeft op een van deze beurzen.

Wanneer je gebruikmaakt van platforms als Bitvavo, Bitcoin Meester of Litebit ga je altijd long. Bij partijen als Binance, KuCoin en ByBit kan je kiezen om short te gaan.

Gerelateerde artikelen

BLOX alternatief naar aanleiding van vele storingen

Naar aanleiding van de recente gebeurtenissen bij BLOX in 2021, en de app de afgelopen tijd niet heeft gefunctioneerd zoals het hoort, zijn vele BLOX gebruikers ongerust geworden. BLOX heeft een vloedgolf aan klachten ontvangen en […]

Bekijken

4 nadelen van de Binance exchange

Binance is een cryptocurrency exchange, of eigenlijk een handelsbeurs voor cryptocurrencies in goed Nederlands. Op moment van schrijven is Binance, als je puur kijkt naar handelsvolume, de grootste handelsbeurs voor cryptocurrencies van de wereld. Het […]

Bekijken

Goedkoop cryptocurrency kopen door prijsvergelijking

Er zijn tientallen verschillende bedrijven waar je cryptocurrency kopen kan, en als investeerder blijf je vaak bij de eerste broker waarmee je in aanraking komt. Je hebt je gegevens al geverifieerd en de broker maakt […]

Bekijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cryptoprijzen