Belangrijke tips om je crypto holdings op te nemen in je belastingaangifte

Er is de voorbije jaren behoorlijk wat gezegd en geschreven over het opgeven van je cryptomunten in de belastingaangifte. Voor heel wat mensen geldt dat zij voor zichzelf hebben bepaald dat ze dit niet gaan doen. Eén van de belangrijkste eigenschappen van cryptomunten is namelijk dat ze pseudo-anoniem zijn.

Waarom zou je er dan in hemelsnaam voor moeten kiezen om deze aan te geven aan de Belastingdienst?

Ondanks het feit dat we deze redenering best begrijpen zijn er toch verschillende redenen aan te halen om dit wel degelijk te doen. Het niet opgeven van je crypto holdings kan immers worden bestempeld als een verhulling van vermogen en dat is strafbaar. Wanneer dit wordt ontdekt kan je dan ook een behoorlijke boete verwachten. Voorkomen is beter dan genezen!

Tip 1: Geef je crypto holdings toch aan in je belastingaangifte

De eerste tip die we je kunnen geven is om je crypto holdings toch gewoon aan te geven in je belastingaangifte. Voor het merendeel van de mensen zal het verschil in belastingen ondanks de aanwezigheid van een bepaalde hoeveelheid aan crypto in de portefeuille weinig tot geen verschil maken. Dit gezegd hebbende is het in de praktijk wel mogelijk dat je als gevolg van het niet opgeven van je crypto holdings in je belastingaangifte zomaar geconfronteerd kan worden met een bijzonder hoge boete.

Bovendien zal je op deze manier ook op een slecht blaadje komen te staan bij de belastingdienst, iets wat je in de praktijk toch bijzonder graag zal willen voorkomen. Weet je niet precies hoe je jouw crypto holdings moet opnemen in je belastingaangifte? In dat geval kan het uiteraard de moeite waard zijn om dit even te bespreken of na te laten kijken door een accountant.

Tip 2: Neem een screenshot van al je wallets op 1 januari

Een zeer belangrijke tip die je niet over het hoofd mag zien heeft betrekking tot de eerste dag van het nieuwe jaar. Je doet er op dat moment in de praktijk dan ook altijd goed aan om even een screenshot te nemen van de verschillende holdings waarover je beschikt. Het is van belang om ervoor te zorgen dat je goed de actuele stand van alle wallets in kaart brengt. Dit geldt dus voor alle duidelijkheid niet alleen maar voor de holdings waarover je beschikt bij exchanges, maar ook met name een hardware wallet. Door dit te doen realiseer je in één klap meerdere voordelen, namelijk:

  1. Je krijgt een glashelder beeld van je volledige holdings;
  2. Het wordt mogelijk om de evolutie van je portefeuille bij te houden;
  3. Je beschikt altijd over de nodige bewijsstukken voor de belastingdienst;

De belangrijkste reden waarom de Belastingdienst onder meer hier in Nederland vereist dat er een aangifte wordt gedaan van de holdings heeft te maken met de enorme meerwaarde die crypto kan realiseren voor je financiële situatie. Wanneer de prijs van met name Bitcoin koers zet richting een nieuwe alltime high gebeurt dat in de praktijk doorgaans in een behoorlijk snel tempo. Dat kan als gevolg hebben dat je vermogen vrij snel piekt zonder dat het voor de Belastingdienst meteen duidelijk is waar deze piek door wordt veroorzaakt. Wanneer je er altijd netjes voor hebt gekozen om je crypto holdings aan te geven valt dit in de praktijk eigenlijk relatief eenvoudig aan te tonen. Heb je er één of meerdere jaren niet voor gekozen om je holdings aan te geven? Dan zou je daarmee zomaar tegen problemen aan kunnen lopen die niet zo eenvoudig verholpen zullen kunnen worden.

Tip 3: Wat met de opbrengsten verworven uit mining-activiteiten?

Er zullen in Nederland wellicht nog maar weinig particuliere beleggers in crypto bestaan die er ook voor kiezen om te minen. Toch zijn er wel degelijk nog mensen in ons land aanwezig die zich hiermee bezighouden. In principe is het zo dat inkomsten uit mining-activiteiten niet opgegeven dienen te worden. De Nederlandse Belastingdienst is zich er namelijk van bewust dat er een behoorlijke hoeveelheid aan computerkracht is vereist om aan mining te doen. Bovendien weet men ook dat er slechts een beperkte hoeveelheid kan worden gemined per dag. Dit betekent dan ook dat er wellicht nauwelijks nog sprake is van een financieel voordeel.

Blijken de uiteindelijke opbrengsten toch (significant) hoger te liggen dan de kosten die moeten worden gemaakt voor de mining gerelateerde activiteiten? In dat geval wordt het natuurlijk een ander verhaal. Dan zal er wellicht sprake zijn van inkomsten verworven uit overig werk of winst uit een onderneming. In dat geval dienen de inkomsten dan ook wel degelijk opgegeven te worden.

Gerelateerde artikelen

Mag je crypto’s aanschaffen voor je kinderen?

Er zijn steeds meer ouders die besluiten als appeltje voor de dorst crypto’s te kopen voor hun kinderen. Op zich is dit niet heel verwonderlijk. Zo had Bitcoin (BTC) in 2010 bijvoorbeeld een waarde van […]

Bekijken

4 nadelen van de Binance exchange

Binance is een cryptocurrency exchange, of eigenlijk een handelsbeurs voor cryptocurrencies in goed Nederlands. Op moment van schrijven is Binance, als je puur kijkt naar handelsvolume, de grootste handelsbeurs voor cryptocurrencies van de wereld. Het […]

Bekijken

December 2018 Knaken goedkoopste broker van Nederland

Dit jaar iets later dan normaal, maar ook van december 2018 moeten we natuurlijk de goedkoopste broker in het zonnetje zetten. Op CryptoPrijzen.com kun je terecht voor de goedkoopste cryptovaluta broker voor tientallen verschillende munten. […]

Bekijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cryptoprijzen