Wat is VeChain (VET)? Alles over VeChain

We zijn tegenwoordig met z’n allen bezig om ervoor te zorgen dat onze planeet een beetje groener wordt. De impact van onze samenleving op de planeet moet omlaag willen we ze in optimale staat kunnen preserveren voor onze kinderen, kleinkinderen en alle generaties die daarna komen.

De komst van cryptocurrencies heeft er volgens heel wat pessimisten voor gezorgd dat we een stap terug hebben gezet. Dat, dat helemaal niet correct hoeft te zijn bewijst VeChain. Deze blockchain beschikt namelijk over de groenste blockchain ter wereld, naar eigen zeggen. Waar deze stelling precies vandaan komt en hoe ze daar nu precies in is geslaagd laten we je graag hieronder ontdekken.

Proof of Authority (PoA) 2.0 SURFACE consensusalgoritme

In 2021 koos VeChain ervoor om haar mainnet, de zogenaamde VeChain Thor, te upgraden naar de eerste fase van het zogenaamde Proof of Authority (PoA) 2.0 SURFACE consensusalgoritme. Naar eigen zeggen is dit de meest groene methode ter wereld om zowel blokken als transacties op een keten te kunnen verifiëren.

De lancering van VeChain vond plaats in het jaar 2015. Het is een project dat gebruik maakt van de blockchain met als doel om elk onderdeel van logistieke ketens te kunnen tracken. In de praktijk wordt de dienst reeds door verschillende bekende merken gebruikt.

Wat is het verschil met Bitcoin en Ethereum?

Voor Proof of Authority en Proof of Stake geldt dat ze zich onderscheiden ten opzichte van Proof of Work doordat er geen mining is vereist om een netwerkconsensus te kunnen realiseren. In het geval van Proof of Authority is er sprake van een consensus op het moment dat de identiteit van de gebruikers wordt geverifieerd. Bij Proof of Stake gebeurt dat uiteraard door het vastzetten of staken van de munten.

Voor het netwerk van VeChain geldt dat het bestaat uit 101 nodes. Dat is een flinke hoeveelheid minder in vergelijking met Bitcoin die op moment van schrijven over 13.244 nodes beschikt. Voor Ethereum geldt dat er 2.701 nodes actief zijn binnen haar netwerk. Een beperktere hoeveelheid aan nodes betekent in de praktijk ook dat er sprake is van minder decentralisatie. Daar tegenover staat echter dat dit de snelheid van het netwerk wel ten goede komt.

Niet de veiligheid en het decentrale karakter van Bitcoin

In de praktijk kan er dus worden vastgesteld dat VeChain niet de veiligheid evenals decentralisatie kan bieden van Bitcoin. Dat is echter ook geen vereiste voor de dienst die VeChain aanbiedt. Een extra voordeel van het VeChain-systeem is dat haar Proof of Authority algoritme minder energie-intensief is. Bovendien stoot het ook een zeer beperkte hoeveelheid koolstof uit.

VeChain heeft op basis hiervan gesteld dat ze in staat is om op ’s werelds groenste manier op grote schaal consensus te bereiken. Dit moet ze een significant extra voordeel opleveren ten opzichte van andere systemen.

Authenticiteit van producten

VeChain werd op de markt gelanceerd door Sunny Lu. Voordat hij zijn carrière begon in cryptoland was hij werkzaam voor de Chinese tak van Louis Vuitton. In zijn functie van IT-verantwoordelijke kreeg hij vaak af te rekenen met valse producten van het gerenommeerde merk. Bijgevolg werd duidelijk dat het bestaan van dergelijke nepproducten niet alleen funest kon zijn voor de reputatie van een bedrijf, daarnaast leverde het, het merk ook niet zelden behoorlijke financiële verliezen op. Om hier een einde aan te maken ging Lu op zoek naar een oplossing. Het resultaat? VeChain!

Het systeem dat door VeChain wordt gehanteerd is even eenvoudig als ingenieus. In een bepaald artikel zoals bijvoorbeeld een tas kan er een label worden voorzien uitgerust met een zogenaamde NFC-chip. Deze chip communiceert met je telefoon of een ander mobiel toestel. Het scannen van dat label zorgt ervoor dat het mogelijk wordt om zeer precies te achterhalen welke weg het artikel in kwestie precies heeft afgelegd. Tot aan de individuele stoffen en onderdelen.

Zo kunnen valse artikelen meteen worden achterhaald.

Grote merken gebruiken VeChain al in de praktijk

Voor heel wat blockchain gerelateerde projecten geldt dat ze in de praktijk nog niet echt worden gebruikt door derden. Dat geldt wel voor VeChain. Verschillende grote en gerenommeerde bedrijven hebben ondertussen dan ook reeds bevestigd gebruik te maken van de mogelijkheden die VeChain aanbiedt. Het gaat hierbij onder meer om namen als:

  • BMW;
  • Renault;
  • Louis Vuitton;

Bovenstaande is uiteraard een significant voordeel welke ook het toekomstpotentieel van dit project extra in de verf zet. Daar waar heel veel projecten uit de cryptomarkt problemen ondervinden om hun dienst in de praktijk aan te kunnen bieden is dit bij VeChain als het ware uit zichzelf gekomen. Alleen al dit  gegeven kan er in de praktijk voor zorgen dat VeChain kopen zeker iets kan zijn om te overwegen.

De populariteit van deze cryptovaluta heeft er in ieder geval voor gezorgd dat ze wordt aangeboden door de meeste grote brokers en cryptocurrency exchanges.

Cryptoprijzen