Mag je crypto’s aanschaffen voor je kinderen?

Er zijn steeds meer ouders die besluiten als appeltje voor de dorst crypto’s te kopen voor hun kinderen. Op zich is dit niet heel verwonderlijk.

Zo had Bitcoin (BTC) in 2010 bijvoorbeeld een waarde van 10 cent en anno 2021 een waarde van boven de €40.000,-.

We kunnen echter alleen maar gissen wat de koers van Bitcoins of andere cryptomunten in de komende 10 tot 20 jaar zal zijn. Dus is het verstandig om voor je kinderen te investeren in crypto’s? En zo ja, hoe ga je dan te werk? In dit artikel leggen we je uit hoe je voor je kinderen crypto’s koopt en wat je daarbij allemaal in overweging zou moeten nemen.

Kan ik op naam van mijn kind een crypto account openen?

Helaas is het (nog) niet mogelijk om op naam van je kind een account te kopen op de diverse crypto exchanges. Er wordt bij deze exchanges gevraagd om gebruikersverificatie en dit kan alleen voor mensen boven de 18 die zelf een account aanmaken.

In 2020 was er een Britse startup, Pigzbe, die heeft geprobeerd een ‘gezinsvriendelijke’ cryptomunt in het leven te roepen. Het idee was dat ouders hiermee wallets konden openen voor hun kinderen. Echter waren er te weinig investeerders voor dit idee en is er niks van terecht gekomen. Er zijn wel brokers (bijv. Coinmotion) die aangeven dit in de toekomst wel mogelijk te maken voor ouders.

Kan ik als ouder cryptomunten kopen voor mijn kind?

Het antwoord is ja, zolang deze op je eigen naam staan. Je kunt een aparte wallet aanmaken voor je kind en investeren in crypto’s waarvan jij denkt dat deze een goede investering zullen zijn. Daarna kun je deze wallet overdragen aan je kind wanneer hij/zij oud genoeg is.

Dit kan bijvoorbeeld bij Bitvavo.

Leuk om te weten, in 2022 geldt er een belastingvrije schenking tot € 5.677 van ouder(s) naar kind.

Waarom zou ik als ouder cryptomunten kopen voor mijn kind?

Er zijn verschillende redenen om cryptomunten te kopen voor je minderjarige kind.

Financiële redzaamheid

De meeste van ons zijn al ergens in de 20 wanneer we pas gaan nadenken over financiële termen als hypotheken, btw-teruggaaf, studieschuld etc. Daarvoor zijn deze termen namelijk vaak nog niet van toepassing op je leefomstandigheden.

Je ouders regelen dat soort dingen wel voor je. Als je je kind al vroeg kennis laat maken met de financiële wereld en beleggen, heb je een goede kans dat je kind beter voorbereid zal zijn wanneer hij/zij volwassen is.

Dit geldt met name voor crypto, aangezien de verwachting is dat crypto transacties in de toekomst steeds meer de normale manier van betalen zal worden.

Digitale valuta is de toekomst

Stel jezelf de vraag: Hoe ziet de financiële wereld er anno 2030 uit?

De kans is groot dat het sleutelwoord digitale valuta zal zijn. Houdt er rekening mee dat dit niet per se cryptocurrency hoeven te zijn zoals we het nu kennen, maar ook een door de overheid uitgegeven digitale vorm van de euro kan zijn.

De kinderen die de afgelopen 10 jaar zijn geboren, zullen opgroeien in een toekomst die ongewis is en waar dus ook moeilijk plannen voor te maken zijn. De ouders van mensen die nu kinderen krijgen, konden zich zo’n 30 jaar geleden geen voorstelling maken van uitvindingen als het internet en sociale media. En zeker niet hoeveel invloed die uitvindingen zouden krijgen op ons dagelijks leven.

Cryptomunten en de blockchain technologie worden door velen gezien als de volgende stap in de ‘digitale revolutie’ die de wereld heeft veranderd. Het is technologie die de potentie heeft om de manier waarop we met geld, maar ook bijvoorbeeld met juridische contracten of arbeidsovereenkomsten, drastisch te veranderen.

Generatie Z is de toekomst

Op dit moment (2021) bestaat ongeveer 30% van de wereldbevolking uit kinderen en jongvolwassenen die tot ‘Generatie Z’ behoren. Dit zijn mensen die ruwweg tussen het midden van de jaren 90 en het begin van de jaren 10 zijn geboren.

Daarmee zijn ze de meest omvangrijke generatie op aarde. Dit betekent dat deze generatie de komende decennia zal bepalen hoe de markt eruit gaat zien. Bekend is dat iemand uit Generatie Z gemiddeld 10 uur per dag online doorbrengt. Een groot deel van hun leven speelt zich dus af op het internet. Ze praten online, gamen online en voeren meer en meer betalingen online uit. Daar wordt op ingespeeld door online betalingen steeds gemakkelijker te maken.

Wat is dan de meest logische volgende stap: cryptocurrency. Ze zullen niet langer hoeven te betalen met iDEAL of hun creditcard, maar kunnen dat gewoon in Bitcoins, ETF’s of een andere valuta doen.

Conclusie cryptomunten voor je minderjarig kind

Naar alle waarschijnlijkheid zal het huidige financiële systeem dus plaatsmaken voor iets wat sneller, goedkoper, gebruiksvriendelijker en autonomer is dan nu. Hoewel cryptocurrency op moment van schrijven (2022), net als je zoon of dochter, nog half in de kinderschoenen staat, kan het de investering waard zijn. Uiteraard geldt hierbij dat je nooit meer moet investeren dan je kan missen. En goed op de hoogte moet zijn van de risico’s die crypto met zich meebrengt.

Al is het maar om je kind kennis te laten maken met hoe crypto en de blockchain werkt. Wie weet hoe de wereld er op zijn of haar 18e uit zal zien.

Gerelateerde artikelen

Bitcoin staking: Hoe kan je BTC staken voor rente?

Allereerst moet je weten dat de term Bitcoin staking niet juist is. Het netwerk ondersteunt simpelweg geen staking, alleen mining. Maar je zoekt vast naar een mogelijkheid om rente te verdienen met je Bitcoin. Dat […]

Bekijken

Cardano staking: Hoe ADA staken voor rente?

Veel mensen zoeken naar mogelijkheden voor Cardano (ADA) staken om meer ADA te verzamelen. Wanneer je aan Cardano staking doet ontvang je een rente (vaak op jaarbasis) en dit wordt uitgekeerd in ADA. Door simpelweg […]

Bekijken

Belangrijke tips om je crypto holdings op te nemen in je belastingaangifte

Er is de voorbije jaren behoorlijk wat gezegd en geschreven over het opgeven van je cryptomunten in de belastingaangifte. Voor heel wat mensen geldt dat zij voor zichzelf hebben bepaald dat ze dit niet gaan […]

Bekijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cryptoprijzen