Cryptomunten kopen met iDEAL? Hoe koop je cryptomunten in 2022

Cryptomunten worden steeds populairder onder particulieren, maar veel potentiële investeerders weten niet hoe ze moeten beginnen. Om die reden hebben wij een uitgebreide tutorial geschreven hoe je cryptomunten koopt bij gerenommeerde Nederlandse partijen.

Wat ga je leren in deze handleiding?

 • Storten van tegoed om cryptomunten te kopen.
 • Het aankopen van gewenste munten.
 • Het verkopen van de munt.
 • Een uitbetaling in euro.

Aanmelden en verifiëren bij Bitvavo

Als eerst gaan wij ons aanmelden bij de Bitvavo exchange. Bitvavo is een populair handelsplatform met ongekende lage handelskosten, een aanbod van meer dan 190 cryptomunten en een registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB). Zij voldoen dus aan de Nederlandse wet- en regelgevingen. Hier lees je meer over Bitvavo.

Identiteitsverificatie
Identiteitsverificatie (verplicht)

Heb je al een account bij Bitvavo? Dan mag je deze stap overslaan.

 1. Klik hier om een account te openen. Je ontvangt nu tijdelijk een welkomstbonus van 1000 euro gratis handelen.
 2. Voer de gevraagde verificatiecheck uit. Dit is verplicht in Nederland anders mag je geen iDEAL aanbieden. Aan de hand van je identiteitskaart, paspoort of rijbewijs word je identiteit gecontroleerd.

Een verificatie duurt meestal niet langer dan 5 minuten, omdat dit een geautomatiseerd proces is. Wanneer een handmatige check moet plaatsvinden kan het wat langer duren.

Vandaag 20 euro gratis bij de goedkoopste broker van NL

Vandaag 20 euro gratis bij de goedkoopste broker van NL

Als welkomstbonus ontvang je tijdelijk 20 euro gratis bij een nieuw account
Activeer korting
Verloopt nooit

Storten van euro voor cryptomunten kopen

Voor het kopen van cryptomunten moet je euro omzetten naar de gewenste crypto. Bij Bitvavo doe je dit door tegoed te storten in je account. Dit kan eenvoudig via iDEAL (gratis) of Bancontact (gratis), voordelen van deze betaalmethoden is dat ze direct worden doorgevoerd. Hierdoor heb je ook direct toegang tot je eurotegoed.

Je kan al investeren in cryptomunten vanaf 1 euro.

 1. Ga naar het Bitvavo dashboard.
 2. Klik op Tegoed storten.
 3. Selecteer de gewenste betaalmethode en rond de aankoop af.

Bij de meeste betaalmethodes wordt het tegoed direct bijgeschreven (iDEAL en Bancontact). Bij bankoverschrijving kan dit een werkdag langer duren.

Cryptomunten kopen

Hoe cryptomunten kopen?
Hoe cryptomunten kopen?

Bitvavo heeft een aanbod van meer dan 190 verschillende munten die gekocht kunnen worden met het gestorte tegoed. Het is verstandig om van te voren gedegen onderzoek te doen naar munten waarin je geïnteresseerd bent. Na je onderzoek kan je investeren in de cryptomunt.

 1. Klik vanuit het dashboard op de munt waarin je geïnteresseerd bent.
 2. Voer in het kopen widget het aantal euro in dat je wil investeren.
 3. Je ziet direct hoeveel handelskosten en spread je betaald.
 4. Klik op Kopen om de order door te voeren.

Na het doorvoeren van je order wordt direct het gekozen eurobedrag in mindering gebracht en ontvang je je cryptomunt. Dit proces duurt slechts enkele seconden, omdat je van Bitvavo je eigen wallet krijgt. Bij sommige andere brokers, die de cryptomunten moeten opsturen naar jouw wallet, kan dit soms wel tot 30 minuten in beslag nemen.

Je kan dit proces herhalen om je portfolio te spreiden over andere munten. Op die manier wed je niet op één paard, maar verdeel je het over meerdere assets.

Cryptomunten verkopen

Hoe cryptomunten verkopen?
Hoe cryptomunten verkopen?

Na het kopen van cryptomunten, wil je deze natuurlijk ook een keer verkopen. Dit gaat bijna hetzelfde als het kopen, namelijk via dezelfde widget, maar dan klik je op het Verkopen tabblad.

 1. Klik vanuit je dashboard welke munt je wil verkopen. Je moet deze munt uiteraard wel al bezitten.
 2. Selecteer het Verkopen tabblad.
 3. Geef aan welk deel van je munten je wil verkopen (je hoeft dus niet alles te verkopen).
 4. Je ziet direct hoeveel euro je ontvangt en de daarbij horende kosten.
 5. Klik op Verkopen om je cryptomunt te verkopen.

Bij Bitvavo heb je dus zowel het kopen als het verkopen van cryptomunten op 1 platform, waardoor je in principe geen ander platform meer nodig hebt.

Je eurotegoed die je hebt ontvangen kan je laten uitbetalen naar je bankrekening of investeren in een ander project.

Euro uitbetalen naar je bankrekening

Uiteraard komt er ook een moment wanneer je wil uitcashen en de winsten van je cryptomunten wil laten uitbetalen op je bankrekening. Ook dat kan eenvoudig via Bitvavo.

Wanneer je je munten hebt verkocht, ontvang je hier eurotegoed voor. Dit kan je laten uitbetalen naar je geverifieerde bankrekening. Omdat je ooit al betaald hebt met iDEAL of Bancontact, is je bankrekening automatisch geverifieerd.

 1. Ga naar het Bitvavo dashboard.
 2. Klik op Tegoed uitbetalen.
 3. Geef aan hoeveel euro je wil laten uitbetalen en geef je 2FA op.
 4. Bevestig de opname.

De eerste opname kan wat langer duren, maar dit is over het algemeen binnen 1 werkdag. Mijn ervaring is dat het dezelfde dag nog gestort wordt op je rekening. Houd er wel rekening mee dat dit tijdens kantooruren moet zijn.

Conclusie cryptomunten kopen en verkopen

In 2023 is het kinderlijk eenvoudig geworden om cryptomunten te kopen. Via Bitvavo kan dat gemakkelijk met iDEAL, Bancontact of bankoverschrijving. Bitvavo is de grootste exchange van Nederland en is geregistreerd bij De Nederlandsche Bank.

Je hebt hier de keuze uit minstens 120 verschillende projecten die je eenvoudig kan aankopen en verkopen. Een uitbetaling in euro aanvragen kan ook via het platform en wordt vaak binnen een werkdag uitbetaald.

Vandaag 20 euro gratis bij de goedkoopste broker van NL

Vandaag 20 euro gratis bij de goedkoopste broker van NL

Als welkomstbonus ontvang je tijdelijk 20 euro gratis bij een nieuw account
Activeer korting
Verloopt nooit
Kan ik als beginner cryptomunten kopen?

Jazeker, met onze hoe koop je cryptomunten handleiding is het ook voor de beginnende investeerder eenvoudig om cryptomunten te kopen. Ook als je niet technisch onderlegd bent.

Is betalen met iDEAL en Bancontact mogelijk?

Ja, cryptomunten kopen kan nu ook met iDEAL en Bancontact, waardoor het net zo makkelijk wordt als online shoppen. Zo’n betaling wordt ook direct verwerkt, waardoor je snel kan investeren.

Welke cryptomunt moet ik kopen?

Dit is helemaal aan jou en hier geven wij geen advies over. Doe zelf goed onderzoek naar alle beschikbare projecten en bepaal zo waar je in wil investeren. Verspreid je risico’s over meerdere projecten.

Is het verkopen en uitbetalen van crypto ook mogelijk?

Ja, dit is een volledige handleiding voor het kopen, verkopen en uitbetalen van cryptomunten.

Cryptoprijzen