DAO staat voor Decentralized Autonomous Organization. Dit is een organisatie die niet fysiek bestaat, maar eigenlijk een gecodeerd, transparant computerprogramma is. Dit programma staat onder beheer van de gebruikers en staat nooit onder toezicht van een centrale overheid.
Omdat de ‘bedrijfsregels’ in de code staan opgeslagen, heb je geen managers nodig. Hierdoor bestaat er geen bureaucratie of hiërarchie in de organisatie. Hetzelfde principe eigenlijk wat ook ten grondslag ligt aan de blockchain technologie. Daarom is het ook niet vreemd dat DAO’s zijn bedacht na het ontstaan van de Bitcoin. Als je een gedecentraliseerde munt kunt maken, waarom dan niet een gedecentraliseerd organisatiemechanisme?
Een kleine geschiedenis van DAO’s
In feite is Bitcoin de eerste volledig operationele DAO. De coin kent namelijk geprogrammeerde regels (bijvoorbeeld dat de voorraad Bitcoins een plafond heeft van 21 miljoen), kan autonoom functioneren en wordt middels een consensus protocol gecoördineerd.
Uiteraard is niet elke DAO zo succesvol gebleken als Bitcoin.
Zo lanceerde een Duitse startup in 2016 een DAO met de uiterst originele naam ‘The DAO’ die bedoeld was voor een nieuwe, gedecentraliseerde, versie van Airbnb. In eerste instantie leek dit een succes te worden. Echter bleken er problemen met de code te zijn en wisten hackers Ether (ETH) coins buit te maken ter waarde van 150 miljoen dollar.
Hierdoor heeft het vertrouwen in DAO wel een kleine knauw gekregen.
Vanwege de explosie van Decentralised Finance in (DeFi) in 2020 is er echter weer hernieuwde interesse voor DAO’s.
Het verschil tussen DAO’s en een ‘normale’ organisatie
Financiële transacties en de regels van een DAO worden opgeslagen op een blockchain. Zoals gezegd heb je daardoor geen derde partij nodig om financiële transacties te valideren of anderszins toe te staan. De regels van een DAO die zijn opgeslagen op een blockchain noemen we ‘smart contracts’. Behalve de regels van een organisatie bevatten deze smart contracts ook de voorraad crypto’s die een organisatie bezit. Niemand kan deze regels ongezien aanpassen. Dit komt omdat alle informatie op de blockchain, waaronder dus smart contracts, volledig openbaar is. Tot nu toe waren we gewend dat een bedrijf een juridische status heeft en een heel leger aan advocaten om die status te verdedigen. Bij een DAO heb je die niet nodig omdat de regels vaststaan en volkomen openbaar zijn.
Een ander verschil is dat DAO’s veel democratischer zijn. Als je als organisatie toch wilt besluiten een bepaalde regel aan te passen, dan kan dat. Het is dan wel zo dat alle deelnemers aan de DAO (of leden zou je kunnen zeggen) samen die beslissing moeten nemen. Ook hieruit blijkt dat bij DAO’s hiërarchie of bureaucratie ver te zoeken is. Er kan niet een iemand uit de raad van bestuur zijn veto uitspreken bijvoorbeeld. Dit blijkt ook uit de manier waarop een DAO gefinancierd wordt. Dat gebeurd namelijk met crowdfunding.
Wat heb je nodig voor een DAO?
Om een DAO operationeel te maken heb je het volgende nodig: Regels waaraan de organisatie en haar leden moeten voldoen, financiering, een cryptocurrency waarmee de organisaties haar leden kan belonen voor verleende diensten. Ook heb je een veilige online omgeving nodig waarin leden en investeerders mee kunnen doen aan de DAO.
Voorbeelden van DAO’s
Het is wel belangrijk om je te realiseren dat ‘DAO’ een tamelijk breed begrip is en een enorme verscheidenheid aan verschillende groepen en bedrijven kan beschrijven. Omdat je als leden zelf de regels kunt bepalen, zijn er oneindig veel mogelijkheden voor deze nieuwe technologie. We noemen een aantal voorbeelden van de wat bekendere DAO’s:
- PleasrDAO: verzamelt NFT’s en investeert ook in andere assets
- HerStory: verzamelt en financiert projecten voor vrouwen met een donkere huidskleur en non-binaire kunstenaars
- Komorebi Collective: financiert vrouwelijke en non-binaire entrepreneurs die een nieuwe crypto op de markt willen brengen
- Friends with Benefits: een exclusieve ‘sociëteit’ waarvoor je moet betalen om er binnen te komen
- MetaCartel Venture: investeert in nieuwe gedecentraliseerde technologie
Is het slim om te investeren in DAO’s?
De visie achter de DAO technologie is dus dat een organisatie wordt gerund door haar leden. Leden die tegelijkertijd ook eigenaar zijn van de organisatie en stemrecht hebben. Je zou het bijna een soort socialistisch coöperatief kunnen noemen. Er wordt door meerdere analisten en andere financieel deskundigen gezegd dat dit type organisatie wel eens de bedrijfsvorm van de toekomst zou kunnen worden. Sommigen gaan zelfs zover dat ze beweren dat traditionele bedrijfsstructuren binnen 20 jaren vervangen zullen worden door een DAO systeem.
Of dit allemaal waar is, zal in de komende jaren moeten blijken. Vast staat wel dat de ontwikkeling van DAO’s de afgelopen tijd een hoge vlucht heeft genomen en dat 2022 een goed jaar voor DAO’s belooft te worden.