Alles over Exchange Tokens, zoals Binance Coin, CRO en KuCoin Token

Naast Bitcoins, altcoins, ERC 20 tokens etc. heb je ook zogenaamde exchange tokens. Dit zijn in feite cryptocurrencies die door cryptobeurzen (ook wel bekend als exchanges) zoals bijvoorbeeld Binance zijn geïntroduceerd. Deze beurzen hebben verschillende redenen voor het in het leven roepen van hun eigen exchange token.

Vaak is het echter wel zo dat deze tokens tot doel hebben handelsactiviteit op respectievelijke beurzen aan te moedigen en de liquiditeit van die beurs te vergroten.

Waar zijn Exchange Tokens precies voor bedoeld?

Cryptobeurzen zijn platformen waar je cryptocurrencies kunt kopen, verkopen en verhandelen en zijn een integraal onderdeel van een zich nog altijd uitbreidend blockchain ecosysteem. Een aantal voorbeelden van cryptocurrency exchanges zijn: Binance, KuCoin, Crypto.com, Bitvavo en ByBit. Daarnaast zijn er nog legio andere cryptobeurzen te noemen. Deze exchanges hebben apps die je vrij gemakkelijk op je telefoon kunt installeren en de hele dag in de gaten kunt houden. Naarmate de blockchain industrie steeds verder is gaan evolueren, hebben de exchanges zich ook steeds meer aangepast aan de specifieke wensen van traders. Dan kun je denken aan zowel een vergroting van handelsopties, maar ook nieuwe functies in de verschillende apps. Exchange tokens zijn ook zo’n soort innovatie.

Wat zijn de voordelen van Exchange Tokens?

Er zijn drie verschillende voordelen van exchange tokens die het vaakst terugkomen:

  • Multilateraal vertrouwen: Een voorbeeld hiervan is de Gemini Dollar (GUSD). Deze exchange token is de eerste volledig gereguleerd stablecoin. Het combineert de kredietwaardigheid en prijsstabiliteit van de Amerikaanse Dollar met de technologische voordelen van cryptocurrencies. Stablecoins spelen een belangrijke rol in het overbruggen van de verschillende tussen cryptocurrencies en traditionele munteenheden. Dit type van exchange token kan dus helpen vertrouwen te creëren tussen traders en bijvoorbeeld nationale overheden of banken.
  • Verhoging van de liquiditeit: Met ‘liquiditeit’ wordt de hoeveelheid handelsactiviteit op een financiële markt bedoeld. Beurzen met een hogere liquiditeit werken beter en soepeler. Ook is het zo dat cryptocurrencies met een hogere liquiditeit makkelijker verhandeld kunnen worden en minder snel onderhevig zijn aan dramatische prijsdalingen. Met hun eigen tokens kunnen cryptobeurzen traders lokken en daarmee hun eigen liquiditeit verhogen. Een bijkomend voordeel is dat niet alleen de liquiditeit van zo’n exchange wordt verhoogd, maar ook die van het cryptocurrency ecosysteem in zijn totaliteit.
  • Vergoedingskortingen: Normaal gesproken is het zo dat crypto exchanges een vergoeding vragen aan traders wanneer die een transactie uitvoeren. Dat is zelfs het geval bij gedecentraliseerde exchanges (DEX). Om nog meer vertrouwen onder traders te kweken en klantenloyaliteit op te bouwen, kiezen veel exchanges er echter voor vergoedingskortingen te geven aan hun gebruikers. Als een trader dus bijvoorbeeld handelt op de Binance exchange en gebruikt maakt van de Binance Coin (BNB) krijgt hij 25% korting op handelsvergoedingen. Hier zijn per exchange wel verschillen in. Zo zijn er ook exchanges die de hoogte van de kortingen af laten hangen van de hoeveelheid tokens die een trader in zijn wallet heeft.

Wat je vaak ziet is dat er vele andere incentives worden geboden door exchanges met als doel om de munt vast te houden. Zo kan je bij Binance ook investeren in nieuwe projecten met BNB en kan je bij Crypto.com cashback ontvangen op al je aankopen als je de token vasthoudt.

Waar kan je exchange tokens kopen?

Het verstandigst is om de desbetreffende exchange token te kopen bij de exchange zelf. Daar is de liquiditeit het hoogst en op die manier profiteer je van alle voordelen die geboden worden. Een overzicht waar je exchange tokens kopen kan:

De risico’s van investeren in Exchange tokens

Hoewel je naar aanleiding van de bovenstaande voorbeelden zou kunnen denken dat er eigenlijk geen nadelen zijn aan het investeren in en handelen in Exchange Tokens, moeten we je toch ook voor een aantal zaken waarschuwen. Zo moet je je er goed van bewust zijn waar tokens precies voor bedoeld zijn. Binance Coin, een van de meest bekende coins in het hele cryptolandschap, kan bijvoorbeeld op heel veel verschillende manieren ingezet worden. Bij andere tokens is dat vaak niet het geval. Lees je van te voren dus zo goed mogelijk in voordat je het besluit neemt te investeren in een exchange coin. Een ander punt om in ogenschouw te nemen, is dat de waarde van een token of coin direct in verband staat met de populariteit en validiteit van de cryptobeurs die die coin of token heeft geïntroduceerd.

Check dus vooraf wat er gebeurt met die exchange. Wordt de exchange bijvoorbeeld vaak gehackt? Wordt de exchange bijvoorbeeld onderzocht door de Amerikaanse overheid of een instantie van een ander land? Dit zijn allemaal factoren die invloed hebben op de waarde van de currency waar je van plan bent in te investeren.

Exchange token burns

Nog iets om rekening mee te houden als je overweegt te investeren in exchange tokens en dat is de zogenaamde ‘exchange token’s burn’. Dit is het proces waarin een cryptobeurs besluit een bepaalde hoeveelheid exchange tokens voorgoed uit de circulatie te halen. Dit is eigenlijk een manier voor een exchange om zelf op een kunstmatige manier inflatie toe te kunnen passen. De exchange tokens die overblijven zijn na zo’n burn vaak onderhevig aan een prijsstijging.

Cryptoprijzen