6 tips om te bepalen welke crypto je moet kopen

Als je van plan bent te gaan investeren in cryptocurrencies is het belangrijk dat je je allereerst goed oriënteert voordat je een crypto kiest. Er zijn meerdere factoren die meewegen om tot een verstandige investeringskeuze te komen. We hebben 6 indicatoren en tips voor je op een rijtje gezet.

1. De Community

Een groot deel van het succes van een cryptocurrency hangt af van het vertrouwen dat de handelaars erin hebben. Je kunt dus het best op zoek gaan naar crypto’s met een sterke achterban en loyale volgers. Dit laat namelijk zien dat investeerders vertrouwen hebben in een coin of token.

Je kunt aflezen of een crypto veel volgers heeft door forums zoals Reddit te bezoeken of YouTube kanalen langs te gaan. Voor beginnende traders is het bezoeken van crypto forums sowieso een goede manier om meer te weten te komen over alles wat met crypto te maken heeft.

Houd er rekening mee dat mensen betaald kunnen zijn voor het promoten van een bepaalde crypto.

2. Het team

Iedere nieuwe crypto heeft een heel team van ontwikkelaars die daar vaak jarenlang aan hebben gewerkt voordat de crypto gelanceerd wordt. Het kan geen kwaad om na te gaan wat dit precies voor mensen zijn. Er zijn namelijk een hoop fraudeurs actief in de cryptowereld. Stel jezelf bij het team achter een crypto de volgende vragen:

  • Wie zijn deze mensen? (wat is hun achtergrond en worden hun namen getoond?)
  • Vertrouw ik in hun expertise?
  • Zijn ze ambitieus?
  • Hebben ze een bewezen staat van dienst?

Dit zijn belangrijke vragen om jezelf te stellen, want een crypto kan staan of vallen bij een goed team.

3. De technologie

Een groot onderdeel van het succes van een crypto is de onderliggende technologie. Een crypto die een eigen technologie heeft ontwikkeld die volkomen uniek is, zal het sneller goed doen. Een voorbeeld is Ethereum (ETH).

Ethereum is het eerste crypto platform waar het mogelijk is om smart contracts te creëren. Dit is een nieuwe vorm van contracten maken die is gebaseerd op het idee van een blockchain. Je hebt dus geen centrale autoriteit meer nodig om tussen twee of meer partijen een overeenkomst te sluiten. Klinkt simpel, maar inmiddels komen er dankzij de smart contract technologie elke dag weer nieuwe projecten bij.

Ethereum is op moment van schrijven (december 2021) de op één na grootste crypto ter wereld.

Houd er rekening mee dat sommige coins én tokens een exacte kopie kunnen zijn van het origineel.

4. Het White Paper

Vrijwel iedere nieuwe cryptocurrency geeft bij de lancering een ‘white paper’ uit. Dit is een soort plan van aanpak voor de crypto. Hierin staat o.a. de doelstelling, technologie en algehele visie van de nieuwe coin of token.

Een white paper is dus je beste bron voor het achterhalen van de fundamentele eigenschappen van een crypto. Vaak zijn white papers wel wat moeilijk te lezen omdat er nogal veel technisch jargon in voorkomt. Toch kan het geen kwaad hier wat moeite in te steken. Op deze manier leer je ook meer over hoe blockchain technologie en crypto’s werken.

Een white paper is dus een plan en geen garantie dat de plannen daadwerkelijk uitgevoerd worden.

Tip: Als je in een white paper veel spelfouten tegenkomt, kan dit betekenen dat je met fraudeurs te maken hebt.

5. De prijsontwikkeling van de crypto

Dit is de meest voor de hand liggende indicator. Door te kijken naar hoe een crypto in het verleden gepresteerd heeft, kun je een redelijke inschatting maken over de toekomst. Echter moeten we hier bij zeggen dat de cryptomarkt extreem volatiel is. Een crypto kan het het ene moment super goed doel en een dag later ineens instorten. Er zijn wel een paar vragen die je jezelf kunt stellen om een goede inschatting te kunnen maken:

  • Hoe fluctuerend is de prijs van de crypto op de lange termijn geweest? Zijn er echt hele grote verschillen?
  • Hoe reageerde de crypto op een dip in de gehele cryptomarkt? (wat geregeld voorkomt)
  • Heeft de crypto op dit moment zijn ultieme hoogtepunt bereikt? (zo ja, wacht dan tot de prijs weer daalt voor je erin investeert)

6. De betrouwbaarheid en reputatie

De reputatie van een cryptocurrency is een belangrijke indicator. Zoals we al eerder aangaven zijn er helaas veel fraudeurs in de cryptowereld. Wat vaak gebeurt is dat er ineens een nieuwe coin gelanceerd wordt die in zeer korte tijd een grote prijsstijging heeft. Er ontstaat dan een hype waardoor veel investeerders bang zijn dat ze de boot missen en besluiten te gaan investeren.

Vervolgens worden alle coins ‘gedumpt’ en gaan de fraudeurs ervandoor met de winst. Lees je dus van tevoren goed in over een nieuwe coin voordat je erin gaat investeren. Wederom ben je dan bij crypto forums op Reddit bij het goede adres of je kunt gewoon zoeken via een zoekmachine.

Wanneer je een, in jouw ogen, goed project hebt gevonden, dan kan je cryptoprijzen vergelijken voor de beste aankoopprijs.

Gerelateerde artikelen

DAO’s in crypto, wat is het en is dit een nieuwe trend?

DAO staat voor Decentralized Autonomous Organization. Dit is een organisatie die niet fysiek bestaat, maar eigenlijk een gecodeerd, transparant computerprogramma is. Dit programma staat onder beheer van de gebruikers en staat nooit onder toezicht van […]

Bekijken

Cardano staking: Hoe ADA staken voor rente?

Veel mensen zoeken naar mogelijkheden voor Cardano (ADA) staken om meer ADA te verzamelen. Wanneer je aan Cardano staking doet ontvang je een rente (vaak op jaarbasis) en dit wordt uitgekeerd in ADA. Door simpelweg […]

Bekijken

Binance Futures alternatief

Opzoek naar een alternatief voor Binance Futures welke nog wel nieuwe gebruikers uit Nederland toestaat én waar je kan betalen met iDEAL? Wij hebben het beste Binance Futures alternatief voor jou. Handelaren zijn massaal opzoek […]

Bekijken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *