Buy the dip bij cryptocurrencies, doen of niet?

Wie reeds over ervaring beschikt met beleggen in de traditionele financiële markt is ongetwijfeld bekend met het zogenaamde buy the dip principe. Dit principe komt zeker niet alleen aan bod binnen de traditionele aandelenmarkt. Ook binnen de cryptomarkt wordt hier vaak naar verwezen.

De vraag die veel mensen zich echter stellen is hoe dit nu precies in z’n werk gaat. Dat is nochtans vrij eenvoudig. Telkens wanneer de Bitcoin koers een duik naar omlaag maakt en er een zogenaamde dip wordt gevormd kan deze worden opgekocht. Op deze manier kan ervoor worden gezorgd dat de gemiddelde aankoopprijs kan worden verlaagd waardoor je uiteindelijk meer rendement kan behalen.

De vraag die veel mensen zich echter stellen is of het kopen van de Bitcoin dip wel altijd even interessant is. Deze vraag trachten we te beantwoorden door middel van onderstaande informatie.

Waar staat het buy the dip principe precies voor?

Het is natuurlijk mogelijk dat je nog niet eerder hebt gehoord van het buy the dip principe. De kans is dan ook bestaande dat je, je afvraagt waar dit nu precies voor staat. Het spreekt namelijk voor zich dat je niet telkens wanneer de koers van bijvoorbeeld Bitcoin een procentje naar omlaag duikt een order zal willen inleggen. Dat is ook niet de bedoeling. Bij het kopen van de dip wordt het in eerste instantie aangeraden om goed te kijken naar de gemiddelde aankoopprijs waartegen je Bitcoin hebt aangekocht. De exacte interpretatie van buy the dip kan in de praktijk dan ook sterk verschillen.

Voor heel wat mensen geldt dat ze investeren in Bitcoin door middel van de zogenaamde dollar-cost-average methode. Dit betekent dat ze trachten om bijvoorbeeld elke maand terug een nieuwe positie in te nemen in de nummer één cryptocurrency. Het moment waarop ze dit het beste kunnen doen kan uiteraard sterk afhankelijk zijn van de actuele koers.

Probeer daarom bij voorkeur altijd te kopen op een moment waarop de markt in het rood staat. Op deze manier kan je voorkomen dat je instapt tegen een koers die eigenlijk te hoog is. Hoe lager je kan instappen, des te meer potentieel rendement je kan behalen. Dat is uiteindelijk waar het buy the dip principe voor staat.

Waarom je niet zomaar elke dip moet opkopen

Bovenstaande maakt duidelijk dat je er in de praktijk niet zomaar voor moet kiezen om dagelijks het buy the dip principe te gaan toepassen. Voor heel wat mensen geldt dat ze zo sterk geloven in de toekomst van bijvoorbeeld Bitcoin dat ze elke rode koersdag zien als een opportuniteit om te kopen.

Natuurlijk is dat best mogelijk en is daar op zich ook helemaal niets mis mee. Echter dien je er wel rekening mee te houden dat je waarschijnlijk niet over oneindige financiële middelen beschikt. Door te kleine dips op te kopen is het dan ook mogelijk dat je geconfronteerd zal worden met onvoldoende beschikbare financiële middelen wanneer er zich echt eens een interessante opportuniteit voordoet. Dat zou natuurlijk in de praktijk erg zonde zijn.

Automatische kooporders inzetten of niet?

Het buy the dip principe toepassen bij cryptocurrencies zorgt er in de praktijk niet voor dat je verplicht bent om continue achter je computer plaats te nemen. Je zou er namelijk ook perfect voor kunnen kiezen om automatische aankooporders klaar te zetten op bepaalde posities. Dit is een tactiek die door heel wat investeerders in cryptomunten wordt toegepast.

Speel jij met hetzelfde idee? Dan zal je er wel voor moeten kiezen om gebruik te maken van de mogelijkheden die worden aangeboden door een zogenaamde exchange. Een broker biedt je die optie doorgaans immers niet.

Hoe interessant is het buy the dip principe echt?

Zowel binnen de reguliere financiële markt als binnen de cryptomarkt kan er worden vastgesteld dat het buy the dip principe reeds heel wat jaren met succes wordt toegepast. Dit uiteraard in het bijzonder door mensen die willen investeren over en voor de lange(re) termijn. En wellicht rente over hun crypto willen verdienen. De belangrijkste voordelen waar je bij het hanteren van deze strategie op kan rekenen zijn de volgende:

  • Je kan gespreid instappen waardoor je niet in één keer veel moet investeren;
  • Je stapt doorgaans in tegen een prijs die lager ligt dan het gemiddelde;

Er zijn aan het hanteren van deze strategie in de praktijk helaas niet alleen maar voordelen verbonden. Het is dan ook zeker zo dat er met een aantal nadelen rekening dient te worden gehouden. Het belangrijkste nadeel hebben we eigenlijk onrechtstreeks reeds aangehaald eerder op deze pagina. Elke correctie zou namelijk in principe bestempeld kunnen worden als een “dip”. Ook al is het eigenlijk helemaal geen dip. Je dient dan ook altijd voor jezelf te proberen uitmaken wanneer het nu al dan niet interessant kan zijn om een crypto dip op te kopen en wanneer niet.

Gerelateerde artikelen

Litebit Alternatief

Als het gaat om het kopen en verkopen van cryptocurrency, is Litebit een populaire keuze onder veel Nederlandse beleggers. Het platform biedt een breed scala aan digitale valuta’s en heeft een gebruiksvriendelijke interface. Maar wat […]

Bekijken

Alles over de Nano Ledger X en S

Een Nano Ledger Wallet is een extern apparaat waarin je de toegangssleutels voor jouw wallet op kunt slaan. Het bedrijf Ledger is gevestigd in Parijs. In de VS is hun hoofdkwartier gevestigd in San Francisco. […]

Bekijken

Hoe kan ik Bitcoin uitbetalen voor euro op mijn bankrekening?

Ben jij in het bezit van Bitcoin en vind je dat de tijd rijp is om wat winst te pakken? Van harte gefeliciteerd! Wij leggen je stap voor stap uit hoe je Bitcoin kan uitbetalen […]

Bekijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cryptoprijzen