Alles over de Nano Ledger X en S

Een Nano Ledger Wallet is een extern apparaat waarin je de toegangssleutels voor jouw wallet op kunt slaan. Het bedrijf Ledger is gevestigd in Parijs. In de VS is hun hoofdkwartier gevestigd in San Francisco. Het is in 2014 opgericht door acht crypto experts die zich al enige jaren bezig hadden gehouden met cryptocurrencies en de beveiliging daarvan.

Het doel van het bedrijf is het zo veilig mogelijk maken van blockchain applicaties. Op dit moment heeft Ledger zo’n 130 medewerkers. De CEO is Pascal Gauthier.

Hoe werkt een Ledger wallet?

Als je zonder een Legder Wallet online zaken doet met cryptocurrencies, staan jouw toegangssleutels waarschijnlijk ergens op je computer of online opgeslagen. Dit maakt het makkelijk voor hackers om die toegangssleutel te verkrijgen en ervan door te gaan met jouw zuurverdiende Bitcoins (of andere crypto’s). Inmiddels zijn er ook al meerdere manieren bedacht om toegangssleutels op te slaan.

Zo zijn er Hot Wallets (online wallets), Mobile Wallets (voor op je smartphone) en Paper Wallets (op ouderwets papier)

Een Ledger wallet staat opgeslagen op externe hardware en is een simpele manier om het risico op hacken dramatisch te verminderen. Het is (naast Paper Wallets) dé manier om jouw toegangssleutels offline op te slaan. Ledger Wallets kun je gemakkelijk inpluggen in de USB-poort op je laptop of desktop.

Ledger levert twee typen Wallets: De Ledger Nano S en de Ledger Nano X. Hieronder leggen we je uit wat de overeenkomsten en verschillen zijn.

Overeenkomsten tussen de Ledger Nano S en de Ledger Nano X

Beide wallets hebben dus een USB uitgang en kunnen makkelijk in jouw desktop of laptop ingeplugd worden. Daarnaast hebben zowel de Nano S als de Nano X enkele functies die onontbeerlijk zijn voor een externe Wallet. Zo zijn beide versies in staat Bitcoins te versturen of ontvangen van/naar blockchains.

Je kunt de Ledgers gebruiken om jouw cryptocurrencies te kopen, verkopen of handelen in verschillende cryptocurrencies. Ook kun je de Ledger gebruiken om bijvoorbeeld je accounts op Google of Dropbox te beveiligen.

Verder maken beide uitvoeringen gebruik van een beveiligingssysteem dat een ‘recovery seed’ heet. Dit is een unieke reeks van 24 woorden waarmee je, als je de Ledger ooit kwijtraakt, toch toegang kunt krijgen tot je currencies. Het is dus ook zaak om deze reeks goed te bewaren!

Verschillen tussen de Ledger Nano S en de Ledger Nano X

De twee apparaten hebben enkele verschillen wat de prijs verklaard. Houd er rekening mee dat beide wallets even veilig zijn.

Ledger Nano S

Dit is de eerste en oorspronkelijk versie van de Nano Ledger. Hij kwam voor het eerst op de markt in 2014 en kost op moment van schrijven € 59. Het is nog altijd de meest verkochte Ledger ter wereld en blijft populair. De Nano S heeft een opslagcapaciteit van 1GB. Opslagcapaciteit is vooral van belang als je meerdere apps wilt installeren op je hardware wallet. Met 1GB aan opslagcapaciteit is de Nano S in staat om ongeveer 3 tot 6 applicaties te runnen. Wanneer je dus gebruikmaakt van meer apps moet je apps installeren en de-installeren om ruimte vrij te maken. Dit is behoorlijk irritant.

Het scherm van de Nano S heeft een resolutie van 128 x 32 pixels. De USB aansluiting is Micro Type B. De Nano S heeft geen batterij en heeft altijd een stroomaansluiting nodig om te kunnen functioneren. De Nano S kan alleen verbinding maken met Android telefoons. Al met al is de Nano S een golden oldie en een goede optie voor iedere beginneling.

Ledger Nano X

De Nano X werd in 2019 geïntroduceerd en kan wel gezien worden als de volgende generatie van hardware wallets. Hij is met een prijs van €149,- meer dan twee keer zo duur als de Nano S, maar dan heb je ook wel wat. Zo is de opslagcapaciteit met 10GB vertienvoudigd!! Ideaal voor traders die gebruik maken van veel applicaties. Met de Nano X kun je tot wel 100 verschillende coins opslaan in je wallet en hoef je niet iedere keer de apps te de-installeren.

Qua formaat valt de Nano X ook een slag groter uit dan zijn kleine zusje. Het scherm heeft een resolutie van 128 x 64 pixels. Daarnaast is de Nano X ook gewoon groter en zwaarder. De USB uitgang is ook een tikje anders. Bij de Nano X is dit een Type C, waardoor je een snellere verbinding met je computer kunt bewerkstelligen. Verder kun je met de Nano X Bluetooth gebruiken, ook met je telefoon. Daarnaast heeft de Nano X in tegenstelling tot de S een batterij die zo’n 8 uur mee gaat.

De Nano X kan verbinding maken met zowel Androids als iPhones. Al met al is de Nano X eigenlijk geschikt voor elke soort trader, maar zeker voor de meer gevorderden. Ook voor beginners zeker de moeite waard. Je weet immers nooit in hoeveel currencies je nog zult gaan handelen.

Welke Ledger moet ik kiezen?

Wil je graag de stap maken naar een hogere beveiliging, maar is je budget beperkt of vind je het niet erg dat je maar 5/6 wallets tegelijk kan draaien? Ga dan voor de Ledger Nano S. Met een relatief kleine investering heb je een veiligere wallet.

Heb je meer budget of wil je niet iedere keer apps de-installeren? Dan kan je beter voor de Ledger Nano X gaan. Hij is iets duurder, maar het gemak van 100 verschillende apps draaien is wel een uitkomst.

Gerelateerde artikelen

Ethereum staking: Hoe kan je ETH staken voor rente?

De Ethereum blockchain is in 2022 volledig gemigreerd van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake. Dit wil zeggen dat het minen bij Ethereum is vervangen door staking. Dit is een gefaseerd proces dat nogal wat tijd in beslag […]

Bekijken

Litebit Alternatief

Als het gaat om het kopen en verkopen van cryptocurrency, is Litebit een populaire keuze onder veel Nederlandse beleggers. Het platform biedt een breed scala aan digitale valuta’s en heeft een gebruiksvriendelijke interface. Maar wat […]

Bekijken

6 tips om te bepalen welke crypto je moet kopen

Als je van plan bent te gaan investeren in cryptocurrencies is het belangrijk dat je je allereerst goed oriënteert voordat je een crypto kiest. Er zijn meerdere factoren die meewegen om tot een verstandige investeringskeuze […]

Bekijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cryptoprijzen