Wat is Binance USD (BUSD)? Alles over Binance USD, de Binance stablecoin

Stablecoins vertegenwoordigen een cruciale rol binnen de cryptomarkt. Ze maken het namelijk onder meer mogelijk om op een weinig volatiele wijze een stukje van je kapitaal op de blockchain te parkeren.

De absolute nummer één stablecoin is natuurlijk Tether (USDT). Door de jaren heen zijn er echter een beetje twijfels ontstaan over de werkwijze die deze stablecoin hanteert. Zo zou niet elke USDT gedekt zijn door echte dollars. Onderzoeken die hiernaar worden gevoerd zorgen toch voor een beetje zenuwachtigheid onder crypto enthousiastelingen. Om over meer opties te beschikken werden door diverse partijen stablecoins op de markt gebracht, waaronder dus ook Binance.

Let op: BUSD wordt langzaam uit de handel genomen. Vanaf februari 2024 is het niet meer mogelijk om BUSD te liquideren.

Samenwerking tussen Binance en Paxos

In het jaar 2019 besloot de cryptocurrency exchange Binance om de handen in elkaar te slaan met Paxos. Samen brachten ze een gloednieuwe stablecoin op de markt die luisterde naar de naam Binance USD (BUSD). Het doel van deze stablecoin was simpelweg om een (vertrouwd) alternatief te bieden voor onder meer de USDT-token van Tether. Bij de lancering werd de gloednieuwe stablecoin goedgekeurd door de New York State Financial Services.

De eerste handelsparen van BUSD was met:

In eerste instantie was het slechts mogelijk om de stablecoin via twee platformen te kopen. Het ging hierbij uiteraard om het platform van Binance, maar ook om het Paxos platform. Dat veel mensen uit de cryptowereld best zaten te wachten op de komst van een nieuwe, betrouwbare stablecoin werd al snel duidelijk. In amper één jaar tijd werden er namelijk zomaar even 2,4 miljard BUSD gecreëerd. De populariteit van BUSD heeft ervoor gezorgd dat er ondertussen sprake is van meer dan 100 verschillende handelsparen. Bovendien wordt de stablecoin reeds door meer dan 30 verschillende partijen aangeboden. Met de adoptie van BUSD zit het dus ondertussen zeer goed.

Op welke voordelen kan je rekenen met BUSD?

Toen Binance USD werd aangekondigd stelden veel mensen zich de vraag waarom het nu precies nodig was dat er nog een nieuwe stablecoin op de markt werd geïntroduceerd. De antwoorden die op deze vraag werden gegeven laten eigenlijk weinig over aan de verbeelding. Het is namelijk in de praktijk zo dat er natuurlijk heel wat onduidelijkheid bestaat over de werkwijze van Tether met haar USDT-token. Deze onzekerheid heeft door de jaren heen reeds menig aantal crypto enthousiastelingen in de richting van andere stablecoins geduwd. Binance wou hier met haar Binance USD uiteraard ook een stukje van meepikken. Dat is echter niet alles.

Het spreekt voor zich dat Binance best goed heeft nagedacht voordat haar gloednieuwe stablecoin op de markt te lanceren. BUSD staat dan ook bekend als niet alleen een zeer snelle, maar bovendien ook als een voordelige stablecoin om gebruik van te maken. De uitgevende partij moet immers wel op een bepaalde manier geld verdienen aan haar project. Dit zorgt ervoor dat er bepaalde transactievergoedingen of fees in rekening worden gebracht voor handelingen die worden uitgevoerd met een stablecoin. Deze fees zijn door Binance voor haar Binance USD token bewust zo laag mogelijk gehouden. Op deze manier kan ze op de meest interessante manier gebruikers van dienst zijn. Voor de meeste gebruikers is echter nog een ander voordeel van doorslaggevend belang.

Een aanzienlijk betere transparantie in vergelijking met Tether

Nog een belangrijk voordeel dat kan worden toegeschreven aan het gebruik van Binance USD of BUSD is terug te vinden in het feit dat niet alleen Binance, maar ook de bewaarder Paxos regelmatig worden onderworpen aan een audit. Beide partijen hebben bevestigd dat elke BUSD wordt gedekt door een echte Amerikaanse dollar die op een bankrekening wordt geplaatst. De informatie van deze audits is bovendien openbaar beschikbaar. Het spreekt voor zich dat men er op deze manier in is geslaagd om een veel betrouwbaarder overkomend alternatief te bieden voor onder meer Tether.

Beschikbaar op verschillende chains

Tot slot is het ook nog belangrijk om aan te geven dat Binance USD is terug te vinden op verschillende zogenaamde chains. De twee populairste zijn echter de volgende:

  1. De blockchain van Ethereum als ERC-20 token;
  2. De blockchain van Binance zelf als BEP2 of BEP20 token;

In principe zou je er dus voor kunnen kiezen om gebruik te maken van allebei de chains voor wat het versturen van BUSD betreft. Dit gezegd hebbende is het zeer belangrijk om rekening te houden met de fees die betaald dienen te worden.

Wanneer we hier dieper op ingaan zien we meteen dat het versturen van BUSD door gebruik te maken van de blockchain van Binance zelf aanzienlijk voordeliger is. En met aanzienlijk bedoelen we ook echt aanzienlijk. Wil je dus graag zo voordelig mogelijk transacties uit kunnen voeren met een stablecoin? Dan kan het zeker de moeite waard zijn om gebruik te maken van Binance USD, zolang je de transacties maar uitvoert via de Binance blockchain zelf. Hierdoor wordt het een nog beter Tether alternatief.

Cryptoprijzen